Langrenn:

- Vil ikke se russerne til start

Johannes Høsflot Klæbo og Didrik Tønseth mener det er en vanskelig situasjon som har oppstått. Sistnevnte vil helst ikke se russerne til start før det har blitt fred.

VANSKELIG: Johannes Høsflot Klæbo mener situasjonen knyttet til russisk deltagelse til vinteren er vanskelig. Her i gang med å dele ut medaljer til deltagerne på Bråtesten søndag, som klubben hans arrangerte. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
VANSKELIG: Johannes Høsflot Klæbo mener situasjonen knyttet til russisk deltagelse til vinteren er vanskelig. Her i gang med å dele ut medaljer til deltagerne på Bråtesten søndag, som klubben hans arrangerte. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Som Dagbladet meldte torsdag, åpner generalsekretæren i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Michel Vion, for russisk deltakelse i skiidrettene fra desember.

- Det vil ta noen uker eller måneder. Men ideen om å åpne døra til Russland og Belarus begynner å nærme seg. Vi snakker ikke om å ha konkurranser i Russland, men deltakelse i FIS-arrangement og verdenscup, sa Vion på en konferanse i Planica, der det skal avholdes verdensmesterskap i nordiske grener i februar.

Generalsekretæren mente samtidig at sporten bør være uavhengig av politikken.

- Vil ikke se en russer til start

Uttalelsene til Vion har skapt sterke reaksjoner.

En av de som reagerer sterkt på uttalelsene, er landslagsløper Didrik Tønseth. Han forstår at uttalelsene vekker reaksjoner, ettersom det pågår en krig.

- Det er litt stikk i strid med alt at de skal få lov til å delta igjen. Jeg stiller meg på en måte bak det der at... Jeg vil helst ikke se en russer til start før det har blitt fred i verden.

Det sier Tønseth til Dagbladet, minutter etter at han har løpt i mål på motbakkeløpet Bråtesten i Trondheim. Der løp 31-åringen i mål på tiden 17.53, 17 sekunder bak hans egen løyperekord fra i fjor.

Didrik Tønseth er tydelig på hva han mener om russisk deltagelse til vinteren. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
Didrik Tønseth er tydelig på hva han mener om russisk deltagelse til vinteren. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer

- Vanskelig

En annen landslagsløper som var til stede på Bråtesten, nærmere bestemt for å dele ut medaljer til de yngste, var Johannes Høsflot Klæbo.

Selv om 25-åringen nettopp har vært på et lengre høydeopphold i USA, har han fått med seg den siste tids uttalelser knyttet til russisk deltakelse kommende sesong.

- Det er klart det er mye krefter i spill her og mange meninger, og de skal absolutt få lov til å komme med sine meninger. Så tenker jeg vi nå skal vente og se hva FIS bestemmer seg for, sier Klæbo til Dagbladet.

En beslutning knyttet til russisk deltakelse er ventet i slutten av oktober. Klæbo sier han heller ønsker å ta et standpunkt i saken når FIS har tatt sin beslutning.

- Akkurat nå synes jeg det er vanskelig å ta et standpunkt til det. Jeg har vært tydelig tidligere, og står fortsatt for det jeg har vært klar på fra start av, også er det FIS nå som skal ta avgjørelsen, så skal jeg forholde meg til den, sier Klæbo.

Mener alvor

Uttalelsen til Vion har også skapt sterke reaksjoner blant sponsorene til FIS. Coop, som er en av hovedsponsorene til FIS, truet fredag med å trekke seg ut om FIS åpnet for russisk deltakelse kommende sesong.

- Vi har snakket med FIS og sagt hva vi mener. Det er helt uaktuelt å akseptere dette, og hvis vi ikke blir hørt så betyr det at vi ikke kan fortsette som sponsor, sa Coops kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis, i et intervju med Adresseavisen fredag.

Tønseth mener Coops uttalelser viser alvoret i saken.

- Når en hovedsponsor går inn og gir den beskjeden, så vil det ha stor betydning for å kunne arrangere skirenn. De mener alvor.

- Vi står nok samlet

Tønseth forteller at de på landslaget så langt ikke har diskutert den siste tids uttalelser knyttet til russisk deltakelse, men antar det vil bli snakket om etter hvert.

På spørsmål om han vurderer å ikke stille til start, dersom russerne får delta, svarer søndagens vinner av Bråtesten:

- Det blir vanskelig å svare på. Hvis noe slikt skulle skje, så står vi nok samlet om det, og får vel beskjed fra øverste hold hva vi skal gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer