Berit Kjøll:

Ut mot styret

Noen har spilt mot et annet mål, mener idrettspresident Berit Kjøll. Valgkomiteens innstilte idrettspresident, Zaineb Al-Samarai, kjenner seg ikke igjen i de påstandene.

VONDT: Berit Kjøll stilte onsdag til første debatt om presidentvervet i Norges Idrettsforbund. Der kom hun med overraskende uttalelser om idrettsstyret. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
VONDT: Berit Kjøll stilte onsdag til første debatt om presidentvervet i Norges Idrettsforbund. Der kom hun med overraskende uttalelser om idrettsstyret. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): Onsdag formiddag ble det kjent at Zaineb Al-Samarai (35) er innstilt som ny idrettspresident. Al-Samarai har vært medlem av idrettsstyret siden 2019 og under nåværende president Berit Kjøll de fire siste åra.

Sistnevnte, som i 2019 vant kampen om vervet med en seiersmargin på to stemmer ned til Sven Mollekleiv, ble overrasket over innstillingen.

- Jeg ble overrasket. Jeg hadde regnet med at de ikke skulle innstille meg, så veldig positivt at det var en splittelse i valgkomiteen.

Det sier Berit Kjøll til Dagbladet, bare minutter etter at hun og Al-Samarai hadde deltatt i årets første debatt om presidentvervet, som ble holdt i Trondheim spektrum.

Kjøll er ikke i tvil om at hun ønsker å fortsette som idrettspresident.

- Jeg har tid, energi, lyst og motivasjon for å ta fire nye år.

Lojalitet

Det var spesielt ett øyeblikk under debatten onsdag kveld som overrasket mange i salen.

Der la Kjøll ikke skjul på at det til tider har vært krevende å være idrettspresident, og brukte eksempler fra lagidretten.

- Når vi har hatt et laguttak, og alle vet at de skal være en del av det laget og vi skal spille mot et felles mål, og noen konsekvent i perioder - spesielt nå i den siste perioden - har spilt mot et annet mål, sa Kjøll fra scenen.

Dagbladet kan nå avsløre dramatiske overvåkingsvideoer fra en bensinstasjon på Kongsberg der en politibetjent slår og bruker batong. Nå er politimannen tiltalt for vold. Vis mer

På oppfølgingsspørsmål fra debattleder Tor Idar Aune om hun føler forbundsstyret har vært lojale mot henne som president, svarte Kjøll:

- Jeg synes i all hovedsak ja, men nå i den siste perioden, etter at valgkampen satte i gang, opplever jeg at svaret er nei.

- Da gjelder ikke det alle, det gjelder noen.

Al-Samarai, som nå pekes på av flere som favoritt til å overta vervet som idrettspresident, kjenner seg ikke igjen i den påstanden.

- Nei, jeg gjør ikke det. Jeg synes - som det blir sagt - at det er et veldig kompetent idrettsstyre med mange flinke folk, sa Al-Samarai, før hun fortsatte:

- Jeg tror det er litt viktig at man forstår at mye av det som kan oppleves som illojalt, også kan være uenighet, og det må vi også tåle at vi har i et idrettsstyre.

UENIG: Zaineb Al-Samarai kjente seg ikke igjen i Kjølls påstander onsdag. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
UENIG: Zaineb Al-Samarai kjente seg ikke igjen i Kjølls påstander onsdag. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer

Peker på lekkasjer

Da Dagbladet i etterkant av debatten spurte Kjøll om hun ville utdype sitt svar om lojalitet i forbundsstyret, hadde hun ikke noe imot å gjøre det.

- Jeg har opplevd at det har vært lekkasjer som har vært vanskelig … vanskelige situasjoner. Så enkelt som det.

Hun innrømmer at den mye omtalte «varslingssaken» har vært krevende.

- Jeg skal ikke peke på hvor de kommer fra, men det har vært faktum, og det har gjort at det har vært vanskelig å håndtere en ekstremt krevende sak, som nettopp en varslingssak er, sier hun, før hun fortsetter:

- Det synes jeg har vært leit og vondt, og vi skulle vært den type saker helt foruten. Dette har vi snakket om og luftet ut, så er ikke noen hemmeligheter her.

Kommer med garantier

Det ble i etterkant av valget av Kjøll i 2019 kjent at president i Norges Håndballforbund, Kåre Geir Lio, fattet avgjørelsen om å betale et PR-selskap til å hjelpe Kjøll til å bli valgt som ny idrettspresident.

Investeringene til Norges Håndballforbund møtte raskt kritikk etter de ble kjent, og det ble i juni 2019 kjent at regningen for PR-kampanjen kom på over 110 000 kroner.

Kjøll sier hun har mange som støtte henne, deriblant nevnte Lio, som uttrykte sin støtte til Kjøll fra scenen onsdag, men avviser noen pengestøtte i år

- Pengestøtte, blir det noe av det?

- Nei, nei, nei, svarte Kjøll raskt.

- Det kan du garantere oss?

- Det kan jeg garantere

Det endelige valget om hvem som blir ny idrettspresident blir tatt på idrettstinget i starten av juni i Bergen.

164 personer skal stemme fram en idrettspresident. 75 representerer særforbundene, 75 kommer fra idrettskretser og 14 fra idrettsstyret og utøverrepresentanter. Det kreves altså minst 83 stemmer for å vinne valget.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer