Veien åpen for Giske

Trond Giskes lokallag Nidaros er nå så mektig i Trondheim og Trøndelag Arbeiderparti at veien i praksis er åpen for et comeback på Stortinget for den tidligere nestlederen. Hvis han selv vil - og Arbeiderpartiet ikke endrer vedtektene.

GA SEG I POLITIKKEN: Trond Giske ga seg i politikken etter at han trakk seg som kandidat til å bli ny fylkesleder i Trøndelag våren 2020. Nå dominerer lokallaget hans Nidaros både Trondheim og Trøndelag Ap. Men han avviser comeback. Foto: Heiko Junge / NTB
GA SEG I POLITIKKEN: Trond Giske ga seg i politikken etter at han trakk seg som kandidat til å bli ny fylkesleder i Trøndelag våren 2020. Nå dominerer lokallaget hans Nidaros både Trondheim og Trøndelag Ap. Men han avviser comeback. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg har ingen planer om noe comeback, sa Trond Giske til Dagbladet søndag.

Da hadde han akkurat rykket ut på Facebook og annonsert at Nidaros sosialdemokratiske forum hadde passert 2000 medlemmer.

Men Dagbladet kan nå vise at hvis Giske skulle ønske seg tilbake i rikspolitikken, er veien vidåpen takket være den eksplosive veksten til lokallaget han er leder for.

Kolossalt gjennomslag

I Arbeiderpartiet er det kjøttvekta som avgjør. Både når lokallag skal representeres inn på et årsmøte i et kommuneparti, og når kommunepartier skal representeres inn på et fylkesårsmøte.

Det samme gjelder når fylkeslagene skal få delegater inn på et landsmøte.

Det vil igjen gjøre at Nidaros har avgjørende innflytelse på nominasjonsprosesser i Trøndelag.

Gjennomslag nasjonalt

Nidaros' vekst gjør nå at de ligger an til soleklart rent flertall i Trondheim Ap. Veksten til Giskes lokallag gjør videre at Trondheim Ap vil dominere fylkesårsmøtet.

Og det vil påvirke sammensetningen av landsmøtet i Arbeiderpartiet - partiets mektigste organ.

Dagbladet har snakket med flere kilder i både Trøndelag Ap og Ap sentralt som deler analysen om at Giskes vei er åpen hvis han ønsker å gjøre comeback i rikspolitikken. Gitt at han støttes av delegater fra sitt eget lokallag.

Rent flertall i Trondheim

I september skrev Adresseavisen at Nidaros hadde blitt større enn de 16 andre lokallagene i Trondheim. Da hadde Nidaros 1000 medlemmer og Trondheim Ap 2000 medlemmer, ifølge leder Hanne Moe Bjørnbet.

Bjørnbet sitter ikke på oppdaterte medlemstall, og mener 1000 medlemmer i Trondheim Ap utenom Nidaros er et greit utgangspunkt for å vurdere Nidaros' gjennomslag.

- Vi i Trondheim har vi et avslappet forhold til veksten. Nidaros gjør en så god jobb og gir masse energi. Vi har mange nyinnmeldte medlemmer nå som gir aktivitet, de er også flinke til å invitere andre lag inn i aktivitetene. Vi gjør vårt beste for å ta imot alle nye medlemmer vi får på en god måte! sier Bjørnbet til Dagbladet.

Hun avviser også at det skulle være et problem at Trondheim Ap vokser.

- Det er ikke et problem at for mange melder seg inn i Arbeiderpartiet. Problemet er at for få engasjerer seg i politikken. Dette må vi bare bruke til noe positivt, og det har også inspirert andre lokallag som er veldig bra, sier Bjørnbet.

Giske fristiller delegatene

Trondheim Ap utgjør dermed ca 3000 medlemmer. 2000 av dem er fra Nidaros, der Giske er primus motor og leder.

Det vil gi rent flertall på årsmøtet i Trondheim Ap på nyåret for delegatene fra Nidaros.

Årsmøtet i Trondheim Ap gir én delegat per 20. medlem i lokallaget. I vår var det 143 delegater på årsmøtet, inkludert delegatene fra AUF. Med 2000 medlemmer får Nidaros 100 delegater, som etter alle solemerker vil gi rent flertall.

Trond Giske fortalte Dagbladet i går at delegater fra Nidaros på prinsipp fristilles i års- og landsmøter.

- I kontroversielle saker vil jeg tro at de vil dele seg omtrent som Arbeiderpartiets medlemmer ellers deler seg. Og jeg har ingen problemer med at Nidaros Ap får delegater ut fra medlemstallet, sa Giske.

Dominerer fylket

Men Nidaros' vekst påvirker også hvor sterke Trondheim Ap vil være inn på fylkesårsmøtet i Trøndelag. Det er 61 kommuner i Trøndelag, men med 3000 medlemmer blir Trondheim totalt dominerende.

Dagbladet fikk opplyst i forrige uke at Trøndelag Ap har 6000 medlemmer, men her er ikke den siste Giske-veksten registrert.

Trøndelag Ap nærmer seg da 7000 medlemmer der 3000 av dem er fra Trondheim - og 2000 er fra Nidaros.

I praksis «kontrollerer» nå Nidaros, ett av 17 lokallag i Trondheim, Trondheim Ap hvis deres delegater stemmer samlet på et årsmøte i kommunepartiet. Videre nærmer Trondheims delegater seg rent flertall i Trøndelag Ap.

Giske rekker å vokse en måned til, for det er medlemstallene 31. desember som legges til grunn for representasjonen på årsmøtene til våren.

Nidaros Ap vil dermed sitte med stor innflytelse over hvem som får maktposisjoner i Trøndelag de neste åra.

Trøndermakta styrkes

Og innflytelsen stopper ikke der: Nidaros vil også få stor nasjonal betydning.

På landsmøtet i Arbeiderpartiet i 2021 var Trøndelag Ap største delegasjon med 37 av 300 delegater. Da sto ca. 150 medlemmer bak hver delegat til landsmøtet, og Trøndelag Ap hadde ca. 5500 medlemmer.

Et vedtektsutvalg i Ap ser nå på hvordan medlemsmassen i Ap preger partidemokratiet, men eventuelle endringer i vedtektene vil ikke kunne implementeres før neste år.

Nidaros' vekst vil føre til at Trøndelag Ap drar fra som største delegasjon på landsmøtet.

Det er gjennomsnittet av to siste års medlemstall i fylkene som bestemmer antall delegater på landsmøtet. Dermed får Trøndelag Ap bare glede av ca halve veksten til Nidaros.

Ifølge Dagbladets beregninger vil Trøndelags delegasjon vokse fra 37 til 43 delegater.

Trøndelag nærmer seg altså hver sjette delegat på landsmøtet i Arbeiderpartiet takket være Nidaros-veksten. Siden antallet delegater til landsmøtet er låst på 300 vil dette føre til tilsvarende reduksjon i delegasjoner fra andre fylker.

Støre lovte «full deltakelse»

Trond Giske gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet i januar 2018 etter varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Partiet konkluderte seinere med at Giske i flere av sakene hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering.

Partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng skrev til Giske da saken ble avsluttet at det ikke er «noe som i dag står til hinder for din fulle deltakelse i partiet».

Første gang Giske forsøkte «å delta for fullt i partiet» var da han forsøkte å bli ny fylkesleder i Trøndelag våren 2020.

På det tidspunktet sto Giske så sterkt i hele fylket at Trønder-Avisas opptelling i forkant av voteringen viste at han hadde flertall for å bli ny fylkesleder.

I oppkjøringen til det dramatiske årsmøtet kom det imidlertid nye varsler mot Giske som endte med at han trakk seg uten kamp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer