Arrangerer jentefest:

- Utrolig ekle kommentarer

Arrangement for jenter og skeive blir hetset i kommentarfeltene.

FIKK NOK: Lea Alstad er en av fire kvinner som driver eventbyrået Sunshine Kollektiv. De fikk nok av å føle seg utrygge på byen, og begynte å arrangere fester ment for kvinner og skeive. Foto: Thea Leonora
FIKK NOK: Lea Alstad er en av fire kvinner som driver eventbyrået Sunshine Kollektiv. De fikk nok av å føle seg utrygge på byen, og begynte å arrangere fester ment for kvinner og skeive. Foto: Thea Leonora Vis mer
Publisert

Som en motreaksjon på en dopbølge bestemte fire jenter seg for å arrangere fester ment for kvinner.

Dagbladet har tidligere skrevet om eventbyrået, som vil gi kvinner og skeive et tryggere uteliv.

Gjengen, som kaller seg Sunshine Kollektiv, har siden november i fjor lyktes med å arrangere to fester, av og for kvinner. I august venter en tredje.

Nå koker det på internett av sleipe kommentarer om de utsolgte arrangementene.

- Kall det hva du vil, men jeg kaller det etterlengtet, sier Lea Alstad fornøyd til Dagbladet.

For kvinner og skeive

De tok inspirasjon fra eventbyrået «LICK» som befinner seg i England, og som holder «only girls» fester.

- Vi syntes det hørtes veldig kult ut, og det var da vi kom fram til ideen.

SUNSHINE: Lea Alstad- Økonomisjef, Solveig Blomvik- Daglig leder, Ida Agathe Hidle- Markedssjef ogThea Thorkildsen- Booking sjef, kaller seg Sunshine kollektivet, og er et eventbyrå som arrangerer jentefester. De ønsker å skape en arena på byen der kvinner føler seg tryggere enn de gjør nå. Foto: Selma Haaland
SUNSHINE: Lea Alstad- Økonomisjef, Solveig Blomvik- Daglig leder, Ida Agathe Hidle- Markedssjef ogThea Thorkildsen- Booking sjef, kaller seg Sunshine kollektivet, og er et eventbyrå som arrangerer jentefester. De ønsker å skape en arena på byen der kvinner føler seg tryggere enn de gjør nå. Foto: Selma Haaland Vis mer

- Vi er veldig forskjellige, men utfyller hverandre, og brenner for å skape opplevelser som blir husket i lang tid.

De hadde sin første fest 17. november i fjor i Oslo. Arrangementet gikk over all forventning.

- Vi er alle fire arbeidsjern og litt «crazy».

- Alle som føler dette er stedet for dem, kan komme. Det at vi utestenger menn er helt feil. Samtidig er målgruppa vår kvinner, skeive og ikke-binære, og vi har stort fokus på hva som er «viben» på festen.

Edin Babic, kommunikasjonssjef i Likestillings- og diskrimineringsombudet, skriver i en e-post til Dagbladet:

- Hovedregelen er at det i utgangspunktet ikke er ulovlig å arrangere fester og andre typer arrangement som primært retter seg mot en bestemt gruppe, så lenge andre ikke nektes adgang.

På den siste festen forteller Alstad at det var bare en mann som kom. Han slapp inn. Likevel florerer det av negative kommentarer.

Blir hetset

- Vi har fått utrolig mye ekle kommentarer, sier Alstad.

Blir hetset: Sunshine Kollektiv får flere hatefulle ytringer slengt mot seg i kommentarfeltene. Foto: Lea Alstad
Blir hetset: Sunshine Kollektiv får flere hatefulle ytringer slengt mot seg i kommentarfeltene. Foto: Lea Alstad Vis mer

Det er ikke noe tvil om at dette konseptet provoserer mange.

«Hagla kaller». «Hvis de går sånn kledd er det ikke rart de blir tafset på». «De burde aldri få barn».

Dette er alle eksempler på hva de får høre i kommentarfeltene. Hun innrømmer at det kan gå inn på dem.

- Det kan rett og slett bli litt mye, sier hun og fortsetter:

- Slike ubehagelige kommentarer påvirker oss jo, men jeg mener at det også belyser nettopp problematikken.

De har også mottatt trusler om at folk vil komme fysisk på festen og ødelegge.

- Heldigvis har det aldri møtt opp noen som har gjort det. Jeg syntes det er ufattelig trist at man ikke kan arrangere dette en gang i halvåret, uten å få så mange truende meldinger tilsendt.

Orker ikke lese alt

De får så mye hets i kommentarfeltet at de ikke orker å lese alt. Hun mener det er tydelig at folk ikke har skjønt hva de faktisk driver med, og står for.

Blir hetset: Jentene innrømmer at noen kommentarer kan gå inn på dem. Foto: Lea Alstad
Blir hetset: Jentene innrømmer at noen kommentarer kan gå inn på dem. Foto: Lea Alstad Vis mer

- For flere av oss har det vært en psykisk påkjenning, særlig de kommentarene som går på oss som personer. Selv om det til tider kan bli mye, mener jeg det er viktig å holde ut og stå i det, sir Alstad.

Alstad og resten av kollektivet kjenner flere som har endt opp på legevakt, våknet opp med sprøytestikk og generelt føler seg utrygge i utelivet.

- Vi vet også at mange i vårt nettverk ikke melder fra, og vi får derfor ikke en representativ statistikk på dette problemet.

Får støtte av fedre

Selv i et hav av negative tilbakemeldinger har de også fått god støtte. Blant annet fra fedre som har vært redde for å sende døtrene sine ut.

- Jeg har fått melding fra fedre som sier det stikker litt ekstra når dattera deres skal ut på byen, og hyller konseptet vårt. Flere deltakere har også sagt at det var utrolig befriende og for eksempel kunne sette fra seg drikken uten å frykte at noe kan skje. Flere kom også i antrekk de ellers ikke ville ha turt å gå ute med, og sa de følte et stort fellesskap.

Trønder-jenta og resten av sunshine kollektivet ser fram til fortsettelsen, men understreker at dette langt ifra er en permanent løsning på problemet.

- Jeg mener ikke at løsningen er å segregere kjønn på byen, men jeg tror arrangementet opplyser folk om en usunn klubbkultur. De som kommer, blir minnet på hvordan det egentlig skal være å dra på byen, avslutter Alstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer