I over 25 år unnlot Forsvarsdepartementet å informere norske FN-soldater om FNs erstatningsordning.

Gardermoen 20110406 : Forsvarsminister Grete Faremo og kronprins Haakon ved  båren med avdøde oberstløytnant Siri Skare  under minnestunden   hangaren ved  Gardermoen militæreflyplass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
Gardermoen 20110406 : Forsvarsminister Grete Faremo og kronprins Haakon ved båren med avdøde oberstløytnant Siri Skare under minnestunden hangaren ved Gardermoen militæreflyplass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Ordningen departementet sier de ikke visste om før våren 2019, ble benyttet på 90-tallet, viser dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.

Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Nylig skrev Dagbladet om hvordan Forsvarsdepartementet, i en periode på over 60 år, ikke har informert om FNs erstatningsordning for fysisk skadde og etterlatte etter drepte FN-soldater.

- Forsvarsdepartementet ble først klar over FNs erstatningsordning våren 2019. Departementet etablerte på bakgrunn av dette en ordning for fremsendelse av krav om erstatning fra FN, skrev departementet i en e-post til Dagbladet 4. november i år.

Dagbladet kan i dag avsløre at Forsvarsdepartementet siden 1990-tallet har vært kjent med FN-ordningen.

Del av undervisningen

Flere har reagert på at Forsvarsdepartementet hevder de ikke kjente til FN-ordningen før våren 2019.

En av dem som reagerer er Jørund Skaali.

I flere år underviste han om FN-ordningen ved Stabsskolen, tidligere Institutt for militær ledelse og operasjoner, på Forsvarets høgskole. På skolen er det både nasjonale og internasjonale elever, forteller Skaali, som underviste ved skolen fram til 2013.

- Dette synes merkelig. Vi underviste om ordningen på kurs på stabsskolen her i landet pluss kurs i andre land, sier Skaali.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer