Rentesjokk:

Uføretrygda Bente (59) må selge leiligheten

Rentehopp og økte strømpriser tvinger Bente Kristin Sandvik (59) til å selge leiligheten hun har bodd i de siste 24 åra. - Jeg har ikke noe valg, sier hun.

FOR DYRT: - Jeg har heller laget meg en brødskive enn å spise middag, sier Bente Kristin Sandvik (59). Nå klarer hun ikke lenger å beholde boligen hun kjøpte med sin avdøde samboer for 24 år siden. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
FOR DYRT: - Jeg har heller laget meg en brødskive enn å spise middag, sier Bente Kristin Sandvik (59). Nå klarer hun ikke lenger å beholde boligen hun kjøpte med sin avdøde samboer for 24 år siden. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg har heller laget meg en brødskive enn å spise middag. Nå blir jeg nødt til å selge leiligheten. Jeg har det trangt fra før. Når renta øker, blir det enda trangere. Men det er ikke så lett å finne et nytt sted å bo. Det er også et problem.

Det sier Bente Kristin Sandvik (59). Da Dagbladet kommer innom leiligheten hennes i Trondheim, har hun nettopp hatt takstmannen på besøk.

Opplevde brann

Sandvik har bodd i leiligheten i 24 år. Rundt årtusenskiftet ble hun rammet av en brann. Under dramatikken kastet hun seg ut av vinduet i første etasje.

- Jeg heiv meg ut, og landa litt forkjært. Det var et par-tre meter ned. Panikken tok overhånd og jeg tenkte ikke klart, jeg tenkte bare på å komme meg ut, sier hun.

Hun kom seg ut - men skadet korsryggen da hun traff bakken. Etter ei tid i arbeid, ble hun ufør som følge av skaden for cirka ti år siden, forteller hun.

Ikke mange år seinere døde samboeren hennes. De hadde vært sammen i 27 år. Sandvik fortalte først om sin situasjon til MN24.

- Trangt uansett

I etterkant fikk hun endret boliglånet til 30 års nedbetalingstid, i stedet for 12.

- Jeg går uføretrygda, og får ikke så mye utbetalt. Det blir trangt uansett. Jeg sliter med boliglånet. Hadde jeg måttet nedbetale på 12 år, hadde jeg ikke sittet igjen med noe.

Hun har også annen gjeld som legger vekt til byrden.

Ukas rentehopp var «spikeren i kista» for Sandvik. Torsdag formiddag ble det klart at Norges Bank hever styringsrenta med 0,5 prosentpoeng.

Rentenivået ligger nå på 2,25 prosent - det høyeste siden 2011.

- Da jeg så det, tenkte jeg: «Herre gud. Gud hjelpe meg». Det var noe jeg ikke likte å høre. Jeg ble ikke noe særlig glad.

- HÅPLØST: Sandvik blir stadig overbudt når hun prøver å skaffe seg ny leilighet. - Folk skit pænga, sier hun. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
- HÅPLØST: Sandvik blir stadig overbudt når hun prøver å skaffe seg ny leilighet. - Folk skit pænga, sier hun. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer

Sparer

Strømkrisa er også en bekymring for 59-åringen. Hun sparer inn der hun kan.

- Jeg følger med hele tiden med på strømprisen på mobilen, og justerer forbruket etter det. Jeg sitter ofte med pledd, sier hun.

I sommer har hun dessuten hatt utgifter knyttet til utskiftning av vinduer i trappeoppgangen i blokka si.

Det føles tungt å måtte flytte, medgir hun.

- Det føles ikke så artig, nei. Jeg har jo bodd her i 24 år. Det blir rart å skulle flytte. Men jeg har ikke noe valg. Jeg er veldig godt kjent med naboene. Det er mange jeg kommer til å savne.

Bare råd til hybel

Avgjørelsen om å selge leiligheten har hun imidlertid ruget på i ei tid.

- Jeg har vært og sett på leiligheter, for å få meg noe som er mindre enn det jeg har nå. Da jeg mista samboeren min, tenkte jeg at jeg burde få vekk noe av gjelda. Men det var håpløst. Som jeg sier: Folk skit pænga. Jeg blir overbudt hele tida.

Leiligheten hennes er på 75 kvadratmeter. De eneste leilighetene hun har sjanse til å få kjøpt nå, er små hybler, forteller hun.

- En hybel til meg, det går ikke. Da får jeg får jeg klaustrofobi. Jeg trives ikke i det. Men jeg tenker på å gå ned til 50. Det hadde passet fint. Men det er helt håpløst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer