Russland:

- Trussel mot vår sikkerhet

Beredskapen i nordområdene er viktigere enn noen gang, mener Marit Arnstad (Sp).

ALVORLIG: Marit Arnstad (Sp) er ikke i tvil om at Russland er en trussel mot Norges sikkerhet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet

ALVORLIG: Marit Arnstad (Sp) er ikke i tvil om at Russland er en trussel mot Norges sikkerhet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet

Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): Onsdag annonserte Russlands president Vladimir Putin en delvis militær mobilisering - og kalte inn 300 000 reservestyrker.

- Det er at det er alvorlig. Det kommer til å øke lidelsen til folk i Ukraina og Russland, og antakelig føre til at du får en langvarig krig.

Det sier parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, til Dagbladet, om hva som var hennes første tanke etter Putins erklæring.

Hun er derimot usikker på hvor mye presidenten vil klare å mobilisere, og ikke minst hvor lang tid dette vil ta.

- Det er ikke bare å mobilisere 300 000 mann og å sende dem ut på stridsmarka. Det vil nok ta tid for Putin før han får det styrkebidraget opp å gå, mener Arnstad.

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

Trussel

Samtidig som den russiske presidenten varslet at han ville mobilisere ytterligere, truet han samtidig Vesten med atomvåpen.

Selv om hun synes det er alvorlig, men poengterer at disse truslene også har kommet tidligere fra russisk side.

- Svarene fra NATO er de samme som tidligere, så jeg vil ikke overdramatisere den trusselen.

Marit Arnstad og fylkesordfører i Trøndelag Tore O. Sandvik (Ap) under Forsvarskonferansen i Trondheim torsdag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Marit Arnstad og fylkesordfører i Trøndelag Tore O. Sandvik (Ap) under Forsvarskonferansen i Trondheim torsdag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Hun er tydelig på Norge, som et av landene som deler grense med Russland, alltid er nødt til å forholde seg til dem i deler av politikken.

- Russland er en trussel mot vår sikkerhet, i den forstand at det russiske nærværet i nord er stort. Vi er ett av få land i verden som har grense mot Russland, og det har vi alltid vært nødt til å forholde oss til i forsvars- og sikkerhetspolitikken. Det gjør vi mer enn noen gang i disse dager, sier Arnstad.

På spørsmål om hun synes trusselen i nordområdene har blitt større med den siste tids hendelser, svarer Arnstad:

- Det synes jeg er vanskelig å si, men det den siste tids hendelser tydeliggjør, er at beredskapen i nordområdene er viktigere enn noen gang, svarer hun.

Opphevet avtale

Torsdag besluttet norske myndigheter midlertidig å oppheve visumavtalen med Russland, med øyeblikkelig virkning fra torsdag 22. september.

Det førte til at visumforordningens vanlige regler om dokumentasjon, flerreisevisum, gebyr og saksbehandlingstid nå gjelder for borgere av Russland, i stedet for de forenklede reglene i visumfasiliteringsavtalen.

Det opplyste UDI på sine hjemmesider.

- Det blir det sikkert mange reaksjoner på. Samtidig er det nødvendig å være tydelig overfor Russland på at det som skjer i Ukraina er helt uakseptabelt. Den mobiliseringen de nå tar til orde for, den kommer til å føre til økte lidelser, både for russere og ukrainere, svarer Arnstad om hvordan hun tror russerne vil reagere på opphevelsen av visumavtalen.

Arnstad tror samtidig at opphevelsen av visumavtalen antakelig vil føre til en mer langvarig krigstilstand.

- Da blir svarene fra oss og andre land også alvorlig, sier Sp-politikeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer