Tordner etter ras på E6

Frank Sve (Frp) raser mot regjeringen etter nok et ras på E6. - Her handler det om å bruke pengene fornuftig, mener han.

KRITISK: Første nestleder i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Frank Sve (FrP), er ikke imponert over regjeringens samferdselspolitikk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISK: Første nestleder i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Frank Sve (FrP), er ikke imponert over regjeringens samferdselspolitikk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): Mandag gikk nok et ras på den rasutsatte E6-strekningen ved Snåsavatnet i Snåsa kommune i Trøndelag.

Raset gikk i det samme området som det har gått en rekke ras i tidligere, ved Langnesberga. Mandagens ras var det sjette raset så langt i år, noe som vekker sterke reaksjoner.

- Dette er et problemområde på E6 langs Snåsavatnet ved Langnesberga, og det har vært et problemområde lenge.

Det sier første nestleder i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Frank Sve (Frp), til Dagbladet.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) sier regjeringen er opptatt av folk skal ferdes trygt langs veien.

- Det er selvsagt ikke sånn det skal være. Selv om vi bor i et langstrakt land med mange rasutsatte veistrekninger, vil vi at folk skal kunne føle seg sikre når de ferdes langs norske veier. For denne regjeringen er det viktig å sikre at det er trygt å ferdes langs veien i Norge, derfor har vi satt i gang arbeidet med en gjennomføringsplan for skredsikring, skriver Nygård i en e-post til Dagbladet.

Krever handling

Sve mener det nå må gjøres strakstiltak på den rasutsatte E6-strekningen.

- Når det gjelder rassikring og trygge veier, så må det gå foran alt annet. Vi kan ikke sitte å se på at folk mister livet på veien fordi at regjeringen vil spare penger, samtidig som staten renner over av penger, sier Sve.

Samferdselsministeren påpeker at strekningen ble tatt ut av nasjonal transportplan av den forrige regjeringen.

- Hadde det vært viktig for Frp å sikre gjennomføring av denne strekningen hadde de forhandlet med den regjeringen om å få denne strekningen inn, det gjorde de ikke. Vi er enige i at skredsikring og trafikksikkerhet er veldig viktig, skriver Nygård.

Les hele svaret til Nygård nederst i saken.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Foto: Alf Simensen / NTB
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer

Sve mener pengene sitter løst når det kommer til klimatiltak og elektrifisering av sokkelen.

- Her handler det om å bruke pengene fornuftig, og tryggheten til folk og næringslivet som skal ferdes på veiene er pri. 1, mener Sve.

Denne uka vil Frp fremme følgende forslag for Stortinget:

«Stortinget ber regjeringen prioritere permanente skredsikringstiltak på E6 langs Snåsavatnet ved Langnesberga, og sørge for oppstart i 2023.»

- Det haster umiddelbart, og vi fremmer forslag om at dette må settes i gang i 2023, sier Sve.

På spørsmål om regjeringen vil støtte dette forslaget, skriver Nygård:

- Vi mener at det er fagfolka i etatene som best vurderer hvilke tiltak som skal settes i gang. Det er behov for skredsikring mange steder og Statens vegvesen må vurdere helheten.

- Trafikkfarlig politikk

Sve regner med at deres forslag vil få flertall i Stortinget, og betegner det som en skandale dersom de ikke får det.

- Rassikring er noe av det viktigste man gjør, og man kan liksom ikke spare seg til fant, som setter liv og helse i fare.

Han mener regjeringen utsetter store og viktige samferdselsprosjekt, og med det setter liv i fare.

- Det kan man rett og slett ikke gjøre, påpeker han.

Sve er overrasket over at samferdselsminister Jon-Ivar Nygård svarer med å bruke mindre penger på vei, etter det store antallet dødsulykker som så langt i år har vært på norske veier.

Han er ikke i tvil om hva han mener om regjeringens samferdselspolitikk.

- Det er en trafikkfarlig politikk, mener Sve.

På spørsmål om hva han tenker om Sves påstand om at «regjeringen utsetter store og viktige samferdselsprosjekt, og med det setter liv i fare» og at regjeringens samferdselspolitikk «er en trafikkfarlig politikk», svarer Nygård:

- Vi kjenner alle til de utfordringene vi nå står overfor: Krig og energikrise i Europa og høy prisvekst. Regjeringens svar på dette er et ansvarlig og balansert budsjett, som bidrar til trygghet i folks hverdag. Vårt hovedfokus framover er å sørge for at vi får bygget ferdig alt vi har startet opp, og ta godt vare på den infrastrukturen vi allerede har.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer