Sterilisert

Tok uvanlig valg: - Det er min kropp

Helt siden Maria (28) var et barn, har valget vært soleklart. Hun skal aldri få barn.

STERILISERTE SEG: Maria (28) skal aldri få barn. Hun valgte å sterilisere seg som en form for prevensjon. Foto: Privat

STERILISERTE SEG: Maria (28) skal aldri få barn. Hun valgte å sterilisere seg som en form for prevensjon. Foto: Privat

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes et bredt utvalg av prevensjonsmidler for kvinner. P-piller og p-stav er populære. Det finnes også mer langtidsvirkende prevensjon for kvinner – spiral.

For Maria var det imidlertid bare ett alternativ.

Å sterilisere seg.

Maria er 28 år og jobber som barsjef i Trondheim. Livet hennes er fullt av mennesker, bare ikke barn.

- Jeg har aldri hatt lyst på barn. Det er ikke noe som har appellert til meg. Derfor er det for meg like greit å bli kvitt muligheten til å få det naturlig, sier Maria til Dagbladet.

Det var Nidaros som først omtalte saken.

Møtt med kritiske spørsmål

Maria opplevde at hun ble stilt flere kritiske spørsmål om avgjørelsen. De handlet som regel om hva en framtidig mann ville synes om valget. Ikke henne selv.

- Jeg opplever at vi kvinner blir indoktrinert til å tro at vi vil ha barn. Derfor får kvinner som ikke ønsker barn ofte følelsen av at det er noe feil med dem.

For Maria var dette det eneste alternativet. For henne sto det mellom å måtte huske å ta p-piller hver eneste dag, eller potensielle smerter og komplikasjoner det kan medføre å sette inn en spiral.

Hun har tenkt: Hvis jeg uansett ikke skal ha barn, hvorfor skal jeg proppe kroppen full av hormoner?

Gynekolog i Aleris, Caroline Becker er opptatt av å gi god og oppdatert informasjon om et slikt inngrep, slik at pasienter kan ta et best mulig valg.

Siden tusenårsskiftet har antallet kvinner som steriliserer seg sunket. I 2001 var det rundt 5000 kvinner som steriliserte seg, mens det i 2017 var det om lag 1000 norske kvinner som gjorde det samme, ifølge Norsk helseinformatikk.

Individets rett til å bestemme over egen kropp og muligheten til å selv kunne ta valg som påvirker egen helse, er noe hun som helsepersonell alltid har med seg i møte med pasienter.

- Å fjerne eggledere når det ikke skyldes sykdom, er et større inngrep som ikke kan reverseres. Det betyr imidlertid ikke at det ikke er det rette for noen og som derfor ikke bør bli møtt med stigma.

Ønsker raushet på begge sider

Mari Fevaag Heger (38) Jobber som fertilitets Coach ved Medicus Fertilitetsklinikk. Hun mener vi må ha den samme rausheten på motsatt side av fertilitetsspørsmålet.

- Noen har visst hele livet at de ønsker seg barn, og noen ikke. Vi trenger rom og raushet til alle disse livssituasjonene. Jeg mener at vi i samfunnet må begynne å anerkjenne at livet med barn ikke nødvendigvis er en fasit for å passe inn i samfunnet.

Heger ville stilt de Maria spørsmål rundt valget på en annen måte.

- Hvis man velger å fjerne egglederne før man har fått barn, er det fint å ha noen å snakke med i forkant. Våge å stille de litt vanskelige spørsmålene, men samtidig ha nok kunnskap om konsekvensene av det valget. Før jeg hadde stilt spørsmålet «hva hvis din framtidige mann ønsker barn?», ville jeg stilt henne spørsmålet: «hvilke tanker har du gjort deg selv rundt denne avgjørelsen?»

God støtte

Maria har nesten utelukkende blitt møtt med aksept av venner og familie. Til bursdagen hennes i fjor møtte venner opp med 10 000 kroner i støtte til inngrepet.

- Mine beste venner og nærmeste familie har vist meg god støtte, sier hun.

Hun forteller at den eneste litt kjipe reaksjonen fra dem var fra et nært familiemedlem, som angivelig ikke visste om en gratulasjon var på sin plass.

- Etter min mening er dette absolutt verdt å gratulere for. Det er jo noe jeg har lyst til.

Med unntak av et knippe kjipe gjester på jobb og et par kommentarer på Twitter, har ikke Maria opplevd å få negative reaksjoner fra kretsen utenfor helsevesenet.

- De som er ekle spør meg om hvordan jeg kan være så sikker på at jeg ikke vil ha barn. Da spør jeg tilbake, hvordan kan du være så sikker på at du vil ha barn.

Kostet mer enn penger

Valget Maria tok om å aldri få barn, har ikke bare vært kostbart i form av penger. Det gjorde også at hun og daværende kjæreste måtte skille lag.

De innså på et tidspunkt at de aldri kom til å møtes på midten.

- Det sier seg selv at det ikke fantes et kompromiss. Han måtte ut og finne hun som han skulle få barn med, og jeg måtte finne han som ikke vil, forklarer hun.

Ønsker å støtte andre kvinner

Er det en ting Maria vet, så er det at hun ikke angrer.

- Det er min kropp. Jeg ville sterilisere meg, så jeg gjorde det. Til andre kvinner ønsker jeg å si, det er din kropp. Du gjør det du vil med den.

Heger ved Medicus Fertilitetsklinikk understreker at selv om en har sterilisert seg ved å fjerne egglederne, kan man likevel bære barn via assistert befruktning, om en skulle angre.

- Om hun selv angrer på et seinere tidspunkt, er det fortsatt mulig å bli gravid uten eggledere. I en IVF-behandling trenger vi ikke eggledere, sier Heger til slutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer