Støre hetses - gruppeleder møtte Giske

Samtidig som han bygde opp Norges største Ap-lag, takket Trond Giske støttespillerne i det omdiskuterte Giske-forumet flere ganger.

MOBILISERER: Tidligere Ap-nestleder Trond Giske har på kort tid bygget opp lokallaget Nidaros sosialdemokratisk forum. Foto: Terje Bendiksby / NTB
MOBILISERER: Tidligere Ap-nestleder Trond Giske har på kort tid bygget opp lokallaget Nidaros sosialdemokratisk forum. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av ett år har Trond Giske bygget opp Arbeiderpartiets største partilag, Nidaros sosialdemokratisk forum. Dagbladet har i flere artikler forsøkt å belyse hvordan han fikk til det.

I prosessen var han i aktiv kontakt med støttegruppene rundt ham, kan Dagbladet nå fortelle.

De siste månedene av 2021, mens han bygde opp lokallaget, tok han flere grep:

I desember delte han et innlegg i «Støttegruppe for Trond Giske» på Facebook der han oppfordret folk til å bli medlem i Ap-laget hans. Og i oktober var han på kafé med gruppas administrator.

«Hjertelig velkommen!»

Hetsen mot statsminister Jonas Gahr Støre og Ap-politiker Hadia Tajik verserer jevnlig i disse gruppene, har flere medier omtalt. «Støttegruppe for Trond Giske» modereres flere ganger daglig og har nulltoleranse for slike skjellsord, forteller administratorene.

Giske står ikke selv bak disse sidene. Til Dagbladet sa han torsdag at hets og personangrep er imot lokallagets verdigrunnlag.

Samtidig brukte han gruppene aktivt mens han bygde opp Ap-laget sitt:

«Hvis du har lyst til å være med, og støtte opp om laget, er du hjertelig velkommen!» skrev Giske i innlegget i støttegruppa i desember i fjor.

Dagbladet har sett dette innlegget.

Kafé på Løkka

Den tidligere Ap-nestoren møtte også administratoren i «Støttegruppe for Trond Giske», da Nidaros-laget var på trappene. Gruppas administrator Trygve Bauge forteller selv at han møtte Giske på kafé på Grünerløkka i Oslo i fjor høst.

- Han takket meg for den støtten jeg allerede hadde vært og sa at hans plan var å bygge opp et lokallag i Trondheim, sier Bauge til Dagbladet.

Støttegruppa oppsto som en ring om Giske etter varslingssakene for noen år siden. Den har over 10 000 medlemmer. Bauge er selv Høyre-medlem.

- Jeg lovet å støtte Trond i et comeback, sier Bauge.

Det ble likevel ikke til et samarbeid. Bauge har på egen hånd gjennomført jevnlige vervekampanjer inn i Ap-laget og ikke som et planlagt samarbeid.

Bauge understreker at Facebook-gruppa har nulltoleranse for bruk av skjellsord og at de systematisk sletter innlegg.

Nidaros aktive i gruppa

Andre i Nidaros-styret har også bidratt aktivt i Facebook-foraene som støtter Giske, meldte Dagbladet torsdag.

Et styremedlem har delt informasjon på Facebook-sida «Giske-supportere og sosialdemokrater» om hvordan man melder seg inn. Et annet styremedlem er selv moderator i gruppa, men før hun ble politisk aktiv.

Den tidligere Ap-nestlederen og statsråden gikk helt ut av politikken i 2020, etter først å ha sagt fra seg flere verv i 2018. Det kom flere varsler om seksuell trakassering, og Giske innrømmet og beklaget upassende oppførsel tilknyttet noen av dem. Han bestrider samtidig innholdet i flere andre varsler mot ham.

Lokallaget hans hadde 800 medlemmer i juni og har vokst mer siden.

Giske: - Overraskende

Dagbladet har spurt Giske om kontakten med støttegruppa og hvordan han ser på støtten derfra.

Giske bekrefter at han tok kontakt med to personer som startet støttegruppe for han.

- Den takken ble uttrykt for lenge siden, til alle de som hadde skrevet varme og gode hilsener til meg, sier Giske til Dagbladet.

Nidaros har tiltrukket seg mye medieoppmerksomhet fordi lokallaget har tatt strømsaken i egne hender og til tider er en motpol til Støres og moderpartiets energipolitikk.

Når han blir spurt om lokallaget er tenkt for sosialdemokrater og Ap-ere eller alle slags meninger, svarer Giske at de har et sosialdemokratisk verdigrunnlag i bunn.

- Det første som skjer når du trykker på lenka, er at du får opp Arbeiderpartiets logo og en velkomst fra Jonas Gahr Støre, sier Giske til Dagbladet.

Ikke bare for Nidaros

På spørsmål om dette er Giskes vei tilbake til rikspolitikken, svarer han at han ikke hadde en forestilling om at lokallaget med ni medlemmer skulle bli så svært. Han kaller det gledelig og overraskende.

- Du mobiliserer i sosiale medier og rekrutterer folk fra hele landet. Utvider du her lokallagsforståelsen i norsk politikk?

- Det har vært åpent for det i mange tiår. Ap har både et internasjonalt forum og homonettverket i Oslo som åpenbart har tiltrukket seg folk fra hele landet. Vi skal ikke bare drive med lokale reguleringssaker, svarer Giske.

Ikke fått vervehjelp

Giske presiserer at han ikke har bedt noen om hjelp til verving, selv om Facebook-gruppa som støtter ham, aktivt driver egne vervekampanjer.

Den andre Facebook-sida, «Giske-supportere og sosialdemokrater» bekrefter det.

- Vi har ikke mottatt noen henvendelse verken fra Giske eller Nidaros som gjelder hjelp til verving, sier Tormod Høiseth, som står bak Facebook-sida «Giske-supportere og sosialdemokrater».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer