NTNU-professor tiltalt:

Slo Iran-alarm om datainnbrudd

En tidligere NTNU-professor er tiltalt for datainnbrudd og for å ha gitt iranske gjesteforskere tilgang på utstyr som kan tjene til å utvikle Irans militære evne. Han nekter straffskyld.

- IKKE SÆRNORSK: - Eksportkontroll er ikke noe særnorsk påfunn for å stikke kjepper i hjulene for akademia, sa statsadvokat Frederik G. Ranke mens han gikk gjennom Norges rolle i internasjonalt eksportkontrollsamarbeid. Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet
- IKKE SÆRNORSK: - Eksportkontroll er ikke noe særnorsk påfunn for å stikke kjepper i hjulene for akademia, sa statsadvokat Frederik G. Ranke mens han gikk gjennom Norges rolle i internasjonalt eksportkontrollsamarbeid. Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): Den tidligere NTNU-professoren nektet straffskyld på samtlige tiltalepunkter da rettssaken startet i Oslo tingrett mandag.

- Jeg ønsket ikke å skjule noe, og jeg ønsket ikke å gjøre noe galt. Det siste jeg vil er å hjelpe Den islamske republikken Iran med å beholde makten i landet mitt. Jeg støtter ikke denne regjeringen, sa mannen i retten.

Den 49 år gamle tyskiraneren er tiltalt for brudd på eksportkontrolloven, sanksjonsloven og straffeloven.

- Jeg ville aldri hjulpet militæret eller atomprogrammet til Iran, sa den tiltalte mannen videre.

Han risikerer inntil ti års fengsel om han blir funnet skyldig, ifølge NTB.

- Relevant for våpenprogram

Ifølge tiltalen inviterte mannen fire iranske statsborgere som gjesteforskere til universitetet, uten at dette var klarert med instituttets ledelse. På dette tidspunktet var han professor ved NTNU.

Under oppholdet deres skal han ha sørget for at de fikk tilgang til instituttets laboratorier, som blant annet huser elektronmikroskopet Scanning Electron Microscope (SEM).

Ifølge tiltalen kunne dette tjene til å utvikle Irans militære evne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer