Politiet i Trøndelag:

Slår alarm om sex-utpressing

Flere trønderske gutter og menn har blitt utsatt for seksuell utpressing på nett. Nå advarer politiet.

SLÅR ALARM: Oppfordrer folk til å anmelde, sier politioverbetjent og fagleder i Nettpatruljen i Trøndelag, Anita Kjønnøy. Foto: Politiet
SLÅR ALARM: Oppfordrer folk til å anmelde, sier politioverbetjent og fagleder i Nettpatruljen i Trøndelag, Anita Kjønnøy. Foto: Politiet Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): Flere gutter og menn i Trøndelag har den siste tiden blitt utsatt for seksuell utpressing på nett. Der blir de, av det som framstår som jevnaldrende jenter, lurt til å sende nakenbilder eller onanere på webkamera.

Politiet advarer nå mot det som foregår.

- Vi frykter at det er store mørketall, og opplever at dette er skambelagt og vanskelig å snakke om for de som blir utsatt for dette, sier Anita Kjønnøy, politioverbetjent og fagleder i Nettpatruljen i Trøndelag, i en pressemelding.

Ned til 14 år

Politiets nettpatrulje i Trøndelag har i løpet av de siste ukene mottatt et titall henvendelser fra personer i alderen 14 til 35 år. De som varsler politiet forteller at de er blitt presset for penger, etter å ha blitt lurt til å vise seksuell aktivitet på webkamera.

Det skal være organiserte kriminelle som står bak utpressing, ifølge politiet.

- Rett etter at videosamtalen er avsluttet, blir de utsatt for pengekrav, med trusler om at opptak av videoen vil bli delt med alle på deres vennelister i sosiale medier, om de ikke betaler, skriver politiet i pressemeldingen.

Advarer

Politiet oppfordrer gutter og menn til å være svært varsomme når de chatter og har videosamtaler med personer de ikke vet hvem er.

Politiet sier utpressingen ofte starter med en oppfordring til å gå over i privat chat, eller bytte plattform.

Kjønnøy oppfordrer folk til å anmelde dersom de er blitt utsatt for seksuell utpressing. Hun forteller at politiet ser alvorlig på saken, da det krenker barn og unges kropp og seksualitet, og kan påvirke psykisk helse.

Fredag forrige uke gikk Kripos ut med den samme advarselen nasjonalt.

Faglederen utdyper overfor Dagbladet om hvorfor politiet i Trøndelag ser behov for å ut med en egen advarsel til trønderne:

- Vi ser en økning av saker også i Trøndelag. Derfor ønsker vi å gå ut lokalt. Vi forstår og opplever at det kan være vanskelig å snakke om slike saker, og derfor tror vi at det finnes mørketall. Politiet oppfordrer til å snakke med noen man stoler på – og anmelde saken hos politiet eller varsle politiets nettpatrulje, sier Kjønnøy.

Hun forteller også at politiet kan sette utsatte i kontakt med hjelpeapparat.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer