Rentesjokk:

Slår alarm: - Hjerterått

Renta øker «raskt og aggressivt», mener Rødts Mímir Kristjánsson. Han frykter at nordmenn på uføretrygd vil bli presset ut av boligmarkedet - og i verste fall måtte velge mellom mat og husvarme.

RASER OM RENTA: Ikke alle har en unødvendig sydenferie de kan kutte, mener Rødts Mímir Kristjánsson. Foto: Geir Dokken
RASER OM RENTA: Ikke alle har en unødvendig sydenferie de kan kutte, mener Rødts Mímir Kristjánsson. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): I helga skrev Dagbladet om den uføretrygda trønderen Bente Kristin Sandvik (59), som ser seg nødt til å selge leiligheten sin etter 24 år, blant annet på grunn av rentehopp og økte strømpriser.

Stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson (Rødt) frykter at det er en historie stadig flere vil kunne kjenne seg igjen i i tida som kommer.

- Jeg har på en måte ventet på denne saken. Jeg tror dette er et tidlig varsel om noe som dessverre kommer til å bli ganske vanlig, og som jeg er redd for at kommer til å skape store problemer i Norge framover. Starten på noe ganske ubehagelig og problematisk i den norske velferdsstaten, sier han til Dagbladet.

- Verdt mindre

Rentenivået, mener Kristjánsson, øker nå så «raskt og aggressivt» at det legger stein til byrden for mennesker som allerede sliter av andre årsaker, for eksempel økende matvarepriser.

- Hvis man er uføretrygda, er trygda verdt mange tusen kroner mindre enn den var i fjor. Da er oppskriften fra Norges Bank, økonomene og Finansdepartementet at man skal kutte unødvendig forbruk.

For noen kan det handle om å kutte ned på for eksempel strømmetjenester. Slik det er det imidlertid ikke for folk i Sandviks situasjon, ifølge Kristjánsson.

Sandvik fortalte blant annet at hun heller har laget seg en brødskive enn å spise middag den seinere tida.

- Jeg er ganske sikker på at Bente ikke har noe unødvendig forbruk å kutte.

«Ulikhetseksplosjon»

Slike råd tar ikke høyde for «ulikhetseksplosjonen» som har rammet Norge de siste tiåra, mener Kristjánsson - som understreker at han er enig i at det finnes «unødvendig forbruk» i Norge som med hell kan strammes inn.

- Men de som får denne innstrammingen hardest, er de som har minst forbruk. Det er veldig, veldig brutalt, for de har ikke en ekstra sydenferie eller flatskjerm å droppe, sier han, og utdyper:

FOR DYRT: - Jeg har heller laget meg en brødskive enn å spise middag, sa Bente Kristin Sandvik (59) til Dagbladet. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
FOR DYRT: - Jeg har heller laget meg en brødskive enn å spise middag, sa Bente Kristin Sandvik (59) til Dagbladet. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer

- Å vri å vende litt på krona er sikkert en sunn øvelse for folk som tjener 700 000 i året. Men det er nok en ganske usunn øvelse for folk som tjener 310 000. Der får man et veldig grovt utslag, og det har man kanskje vært blind for.

Finansdepartementet og Norges Bank er forelagt kritikken som framkommer i denne saken. Departementet opplyser at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ikke er tilgjengelig for en kommentar.

Norges Bank har ingen kommentar til Kristjánssons utspill, opplyses det i en e-post til Dagbladet.

- Fattigdomsfelle

Kristjánsson viser til den britiske begrepet «eat or heat», som henspiller på mennesker som opplever at de må velge mellom mat og oppvarming av bolig.

- Nå er det en realitet for veldig mange i Norge. Det er tilstander de fleste av oss hadde trodd at vi aldri skulle være nødt til å oppleve i stor grad.

Ytterste konsekvens er at nordmenn på uføretrygd - som Sandvik - drives ut av boligmarkedet, mener Kristjánsson.

- Da skjer to ting: Mest sannsynlig må mange av disse leie, og da blir de enda fattigere. For i Norge er det sånn at å leie er en fattigdomsfelle, og å eie er gunstigere. Man tvinger en del folk som sliter med økonomien til å slite enda mer.

Leilighetene vil naturlig nok bli kjøpt av noen andre, resonnerer Kristjánsson.

- Og min påstand er at det ikke blir en annen uføretrygda i Trondheim, men enten en svært velstående familie som vil ha en utleiebolig for å sikre seg selv, eller rett og slett et eiendomsselskap.

- Blir verre

Sandviks historie illustrerer at tempoet og omfanget av renteøkningen «får enormt urettferdige sosiale utslag», ifølge Kristjánsson.

- Det er god grunn til å tro at de uføretrygda ikke er spesielt ansvarlige for festen sentralbanken prøver å bremse. Det er vel neppe Bente som har stått for kjøpefesten som har drevet prisveksten i Norge til himmels. Det er kort sagt veldig, veldig urettferdig.

Kristjánsson frykter at historier som Sandviks vil bli stadig vanligere utover høsten.

- For ennå har ikke renta blitt satt opp dit den skal. Det skal bli ganske mye verre før det blir bedre. Da tror jeg dette kommer til å skje med ganske mange flere. Og det er ganske hjerterått.

Kristjánsson nevner justeringer i hvordan renta økes, og politisk kontroll på strømprisene blant mulige løsninger.

- Men et annet, veldig treffsikkert og mye mindre kontroversielt alternativ er å øke ytelsene til de som er på bånn - alle som får trygdeytelser, de laveste pensjonene, barnetrygd - slik at den delen av befolkningen blir skjerma.

- Nytter ikke å be Putin

Det er flertallet på Stortinget og regjeringen som har ansvaret for å rydde opp, mener Kristjánsson.

- Det er de som i siste instans har ansvar for at Norges Bank tar hensyn til folk som Bente. Mange er uenige med måten Norges Bank gjør ting på nå, men de har fått et mandat fra politikerne.

Han legger halvveis spøkefullt til:

- Og så har jeg lært at det er veldig farlig å ikke skylde alt mulig i verden på Putin. Så jeg legger til at Putin helt sikkert er mye av årsaken til at det går dårlig i norsk økonomi. Men det nytter ikke å be Putin om å ordne opp i det, i alle fall. Det er norske politikere som må ta grep.

- Klin kokos

Sandvik har bodd i leiligheten sin i 24 år. Hun ble sittende med boliglån alene da samboeren hennes døde.

- De fleste er enige i at det norske boligmarkedet har vært klin kokos. Men det har beviselig ikke Bente skyld i. Hun driver ikke og deler opp bygårder i hybler og leier dem ut. Det er ikke disse menneskene som har skyld i at det norske boligmarkedet er så gale, men det er dem som må betale prisen for det nå, sier Kristjánsson.

Det er en «urettferdig måte å kjøle ned boligmarkedet», framholder Rødt-politikeren.

- Det må gå an å gjøre det på en annen måte, for eksempel ved å skattlegge dem som eier mange boliger mye hardere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer