Rentesjokk:

Slår alarm: - Hjerterått

Renta øker «raskt og aggressivt», mener Rødts Mímir Kristjánsson. Han frykter at nordmenn på uføretrygd vil bli presset ut av boligmarkedet - og i verste fall måtte velge mellom mat og husvarme.

RASER OM RENTA: Ikke alle har en unødvendig sydenferie de kan kutte, mener Rødts Mímir Kristjánsson. Foto: Geir Dokken
RASER OM RENTA: Ikke alle har en unødvendig sydenferie de kan kutte, mener Rødts Mímir Kristjánsson. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): I helga skrev Dagbladet om den uføretrygda trønderen Bente Kristin Sandvik (59), som ser seg nødt til å selge leiligheten sin etter 24 år, blant annet på grunn av rentehopp og økte strømpriser.

Stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson (Rødt) frykter at det er en historie stadig flere vil kunne kjenne seg igjen i i tida som kommer.

- Jeg har på en måte ventet på denne saken. Jeg tror dette er et tidlig varsel om noe som dessverre kommer til å bli ganske vanlig, og som jeg er redd for at kommer til å skape store problemer i Norge framover. Starten på noe ganske ubehagelig og problematisk i den norske velferdsstaten, sier han til Dagbladet.

- Verdt mindre

Rentenivået, mener Kristjánsson, øker nå så «raskt og aggressivt» at det legger stein til byrden for mennesker som allerede sliter av andre årsaker, for eksempel økende matvarepriser.

- Hvis man er uføretrygda, er trygda verdt mange tusen kroner mindre enn den var i fjor. Da er oppskriften fra Norges Bank, økonomene og Finansdepartementet at man skal kutte unødvendig forbruk.

For noen kan det handle om å kutte ned på for eksempel strømmetjenester. Slik det er det imidlertid ikke for folk i Sandviks situasjon, ifølge Kristjánsson.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.