Reagerer på Monsen-avslag

Statsforvalterens stopper for Lars Monsen har satt sinnene i kok hos lokalbefolkningen.

STØTTE: Reaksjonene har vært mange på søknadene til Femund Lodge, som Lars Monsen driver. Katrine Røste stiller seg undrende til Statsforvalterens stopper for Monsen, og frykter nå for den lille bygda. Foto: Vegard Grøtt / NTB
STØTTE: Reaksjonene har vært mange på søknadene til Femund Lodge, som Lars Monsen driver. Katrine Røste stiller seg undrende til Statsforvalterens stopper for Monsen, og frykter nå for den lille bygda. Foto: Vegard Grøtt / NTB Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg tror ikke Monsens scooter verken bråker eller ødelegger mer enn våre.

Det sier Katrine Røsten (46) fra den lille bygda Elgå i Engerdal kommune, til Dagbladet.

Tidligere i desember ble det kjent at Statsforvalteren i Innlandet har satt en endelig stopp for Lars Monsens søknad i området

Det får elgålingen, som også driver en liten lokal reisebedrift i bygda, til å reagere kraftig.

- Jeg stiller meg helt uforstående til avslaget. Dette er en velbrukt og etablert trasé fra tidligere, og er en skitrasé som er oppkjørt hele vinteren. Den er også benyttet av andre bedrifter i grenda, både de som frakter turister til isfiske, til samer som gjeter rein og til fjelloppsyn.

REAGERER: Vi er i en sårbar posisjon, sier Katrine Røsten, som frykter konsekvensene av at Monsen har fått avslag på sin søknad. Foto: Privat
REAGERER: Vi er i en sårbar posisjon, sier Katrine Røsten, som frykter konsekvensene av at Monsen har fått avslag på sin søknad. Foto: Privat Vis mer

Ønsker Statsforvalteren på besøk

I alt hadde Monsen i sin søknad, som Statsforvalteren satte en stopper for, søkt om inntil 16 turer per sesong.

Det blir blant annet tråkket skiløype langs den samme ruta som Monsen hadde søkt på.

Monsen får fortsatt kjøre organiserte turer med hundespann i Femundsmarka, slik Miljødirektoratet vedtok tidligere i år.,

Hun mener 16 turer per sesong er veldig lite trafikk sammenliknet med annen trafikk langs ruta.

Samtidig etterlyser Røsten en konsekvensutredning og begrunnelse rundt de faktiske forhold knyttet til aktiviteten Monsen har søkt om, og sier et avslag da ville vært lettere å godta.

- Jeg stiller meg veldig undrende til at Statsforvalteren avslår søknaden på en allerede etablert trasé som blir brukt av veldig mange andre. Det er et veldig lite innslag som han har fått avslag på, og da tenker jeg det hadde vært veldig fint om Statsforvalteren hadde kommet og sett hva konsekvensene blir, sier Røsten, før hun fortsetter:

- Jeg tror ikke konsekvensene er så store for det lille han har fått avslag på.

Avdelingsdirektør hos Statsforvalteren i Innlandet, Jørn Karlsen, opplyser at motorferdsel i utmark som hovedregel er forbudt, med unntak av noen nytteformål som er beskrevet i lovverket om motorferdsel, og at reglene stiller krav til formålet med kjøringen.

- Når vilkårene for å gi dispensasjon ikke er oppfylt, er det heller ikke relevant å vurdere annen kjøring i området eller omfanget på selve kjøringen. I saken var det opplyst at traseen benyttes til skiløype. Oppkjøring av skiløyper er et eksempel på formål som regelverket tillater, skriver Karlsen i en e-post til Dagbladet.

Les hele svaret til Statsforvalteren under.

Gull verdt

Røsten forteller at kommunen etterlyser vinterturisme, og at spesielt grenda Elgå, hvor det bare bor seks fastboende under 60 år utenom de i grunnskolealder, er nødt til å utvide vintersesongen for å klare å opprettholde noen befolkning.

- Det er ei veldig lita grend som er sårbar. Det at Monsen kommer og forlenger sesongen med flere aktiviteter, slik at folk har en grunn til å dra til Elgå, og med det legge igjen penger hos andre næringsdrivende i området, er gull verdt for at vi fastboende skal kunne bo og leve her, sier hun.

Ordfører i Engerdal kommune, Terje Langfloen (Samlingslista), sier kommunen er avhengig av levende næringsaktivitet ute i grendene, noe også kommunens vedtak i denne saken bærer preg av.

- Kommunen har i aktuell sak forsøkt å balansere sitt vedtak opp mot lovverk og ulike interesser på en god måte. Kommunen tar til etterretning at reindriftsnæringen påklaget kommunens vedtak. Kommunen tar videre til etterretning Statsforvalterens opphevelse av kommunens vedtak, skriver Langfloen i en e-post til Dagbladet.

Terje Langfloen (Samlingslista). Foto: Engerdal kommune
Terje Langfloen (Samlingslista). Foto: Engerdal kommune Vis mer

Ordføreren opplyser at kommunen jevnlig har dialog med Statsforvalteren hvor aktuelle saker blir tatt opp.

Røsten mener Monsen driver på en måte som både tar vare på folk, dyr og natur, samtidig som han prøver å skape seg en grunnmur i Elgå.

- Hvorfor tror du han har fått avslag, og ikke dere andre?

- Jeg tørr ikke å spekulere i noe som helst, men jeg synes det er veldig underlig, og stiller meg veldig undrende til det. Jeg har bodd her hele livet mitt, og klarer ikke å se noen grunn til at han har fått avslag. Men en kan tenke seg at de frykter det skal bli for mye framover, og at de på et vis vil regulere det, men det får Statsforvalteren uttale seg om selv.

I vedtaket hvor Statsforvalteren opphevet kommunens vedtak, står det at kommunen selv viser til at en annen turistbedrift har fått innvilget dispensasjon til tilnærmet samme formål som Femund Lodge. Statsforvalteren har selv ikke, verken på eget initiativ eller gjennom klagesaksbehandling, behandlet denne saken.

«Det at en annen bedrift har fått en tillatelse, endrer ikke det rettslige grunnlaget og kommunens handlingsrom.», heter det i vedtaket fra Statsforvalteren.

Statsforvalteren påpeker at de ikke har kapasitet til å kontrollere alle vedtak som blir gjort i kommunene.

«Det at vi ikke har omgjort eller opphevet et vedtak betyr derfor ikke at vedtaket er fattet i tråd med gjeldende regelverk.», heter det videre i vedtaket.

Frykter for framtida

Selv om Monsen ikke har vært i den lille grenda på Innlandet i mange år, har han vært veldig viktig for lokalsamfunnet, mener Røsten, som frykter for framtida dersom flere slike avslag blir gitt til liknende reiselivsbedrifter i grenda.

- Det er jo slik at mange avslag fører til en dalende motivasjon til å prøve å finne muligheter til overlevelse. Vi er ved et kritisk punkt når det kommer til befolkningstall, og tilflytningsgraden er ikke så stor, så jeg er redd for at grenda vil komme til å dø ut.

Nå håper hun at kommunen og andre gjør sitt for grenda, hvor det ifølge henne bare bor seks personer under 60 år utenom de i grunnskolealder.

- Vi er i en sårbar posisjon. Jeg forventer at kommunen og andre ønsker mange tiltak velkomne, for å prøve å få til en levende bygd igjen, slik det en gang var.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer