Presser regjeringen i omstridt sak

Vindmøllene på Fosen står fortsatt, ett år etter høyesterettsdommen som sier at konsesjonen er ulovlig. SV krever nå svar fra fire statsråder i Stortinget.

ALVORLIG: Lars Haltbrekken (Sv) mener det ikke er holdbart av regjeringen å sette i gang utredninger i vindkraft-saken på Fosen. Foto: Vidar Ruud / NTB
ALVORLIG: Lars Haltbrekken (Sv) mener det ikke er holdbart av regjeringen å sette i gang utredninger i vindkraft-saken på Fosen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

- Det er et pågående menneskerettsbrudd, det er svært alvorlig, sier Lars Haltbrekken (SV), som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Samiske reineiere har krevd at vindmøllene må rives etter Høyesteretts dom, men regjeringen vil heller finne tiltak for at reindriften og vindkraften kan eksistere side om side.

- Det regjeringen har satt i gang er utredninger. Det mener vi ikke er holdbart, sier Haltbrekken til NTB.

Viser til internasjonalt engasjement

I den ordinære spørretimen onsdag har SV sendt bud på fire statsråder for å svare på spørsmål om saken. Målet er å legge press på regjeringen, sier Haltbrekken.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) får spørsmål om hvordan regjeringens håndtering rimer med Norges engasjement for menneskerettigheter andre steder i verden.

- Norge har jo et internasjonalt engasjement for menneskerettigheter og tar det ofte opp med andre land. Så er vi vitne til et menneskerettsbrudd overfor urfolk her hjemme, sier Haltbrekken.

Tilgang til vinterbeite

Også næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), landbruksminister Sandra Borch (Sp) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) får spørsmål om saken. SV vil blant annet vite hvordan regjeringen vil sikre at reinen på Fosen får tilgang til vinterbeite og hvordan den vil ivareta reindriftssamenes rettigheter i forbindelse med industriplaner andre steder i landet. Partiet spør dessuten om regjeringen vil «fryse inntektene» til selskapet Fosen vind.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer