Kronisk forstoppelse:

Pernille valgte utlagt tarm

Pernille (24) har hatt kronisk forstoppelse siden hun var 14 år. Hun velger å være åpen om et svært uvanlig valg. - Jeg vil ha livet tilbake, sier hun.

PÅ SYKEHUSET: Pernille Patricia Sandbakken (24) har slitt med kronisk forstoppelse i 10 år. Foto: Privat
PÅ SYKEHUSET: Pernille Patricia Sandbakken (24) har slitt med kronisk forstoppelse i 10 år. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Pernille Patricia Sandbakken (24) har så lenge hun kan huske hatt problemer med tarm. Med bare et par dobesøk i uka, trodde hun at hun levde normalt, men plutselig sa magen stopp.

Pernille var bare 14 år da smertene kom som lyn fra klar himmel. Smerter var så intense at de kjentes ut som kniver. Den unge jenta skjønte ingenting.

Hun ble hentet av ambulanse og fraktet til sykehus. Det de først mistenkte å være en blindtarmsbetennelse, viste seg å være forsteinet avføring langt opp i tarmen. Smertene hun hadde kjent var luft.

- Jeg trodde ikke på det. Luft, gjentar Pernille til Dagbladet og ler litt.

Pernille husker det godt. I sterke smerter ble hun lagt på en benk, og dopet på smertestillende. En mannlig sykepleier utfører et inngrep på den unge jenta, og for Pernille blir dette ganske traumatisk.

- Da har du ikke vist kroppen din til noen andre heller, så det er sårt og litt flaut. Det var ekkelt. Opplevelsen av at det er tåkete og at du får en slange inn i endetarmen er ubehagelig, sier hun.

Hatt smerter siden

Etterpå var planen at hun skulle «bli kjent med tarmen sin», og forhåpentligvis slippe symptomene etterpå. Hun blir introdusert for lakserende midler, ment for en kort periode. Likevel ble det ikke så enkelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer