Fosen:

Nekter å møte Støre-stab

Konflikten om Fosen fortsetter. Reineiere setter seg imot å møte enkelte medarbeidere i Olje- og energidepartementet og anklager regjeringen for å dekke over intern kritikk.

PROTESTERER: Reindriftssamene Elise Holtan Pavall Årbogen, Sissel Holtan og Terje Haugen fra Nord-Fosen siida er i harde forhandlinger med regjeringen. Her er de under demonstrasjonenes siste dag foran Slottet i vinter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PROTESTERER: Reindriftssamene Elise Holtan Pavall Årbogen, Sissel Holtan og Terje Haugen fra Nord-Fosen siida er i harde forhandlinger med regjeringen. Her er de under demonstrasjonenes siste dag foran Slottet i vinter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

I oktober 2021 slo Høyesterett fast at vindturbinene på Fosen i Trøndelag krenker rettighetene til lokale reindriftssamer.

500 dager gikk, og det brøt ut historiske protester mot regjeringens manglende grep.

Klokka tikker nå mot 600 dagers stillstand. Brev og e-poster Dagbladet har fått innsyn i, viser at det pågår harde forhandlinger og også konflikter:

Tre reindriftsfamilier på Fosen har satt seg imot å samarbeide med enkelte av Terje Aaslands saksbehandlere.

Å ha Olje- og energidepartementet i «førersetet» vil ikke legge opp til den tillitsbaserte dialogen «du har lovet», skriver de i et brev til statsministeren 19. mars.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) er blitt beskyldt for å trenere Fosen-saken, noe han har tilbakevist.

Isteden ber reineierne om at staben til landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) skal ha den ledende rollen, viser dokumentene.

Hektisk håndtering

Protestene kommer fra Nord-Fosen siida, én av to grupper reindriftssamer på Fosen bestående av Elise Holtan Pavall Årbogen, Sissel Holtan og Terje Haugen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.