I oktober 2021 slo Høyesterett fast at vindturbinene på Fosen i Trøndelag krenker rettighetene til lokale reindriftssamer.
500 dager gikk, og det brøt ut historiske protester mot regjeringens manglende grep.
Klokka tikker nå mot 600 dagers stillstand. Brev og e-poster Dagbladet har fått innsyn i, viser at det pågår harde forhandlinger og også konflikter:
Tre reindriftsfamilier på Fosen har satt seg imot å samarbeide med enkelte av Terje Aaslands saksbehandlere.

Å ha Olje- og energidepartementet i «førersetet» vil ikke legge opp til den tillitsbaserte dialogen «du har lovet», skriver de i et brev til statsministeren 19. mars.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) er blitt beskyldt for å trenere Fosen-saken, noe han har tilbakevist.
Isteden ber reineierne om at staben til landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) skal ha den ledende rollen, viser dokumentene.
Hektisk håndtering
Protestene kommer fra Nord-Fosen siida, én av to grupper reindriftssamer på Fosen bestående av Elise Holtan Pavall Årbogen, Sissel Holtan og Terje Haugen.
Disse saksøkte vindkraftsselskaper for å ha satt opp vindturbinene i nærområdet og tok staten til Høyesterett.

Sentralt står en uenighet om hvilken løsning den historiske konflikten om Fosen egentlig skal få. Regjeringen har sagt unnskyld for at vindturbinene bryter med menneskerettighetene og lovet avbøtende tiltak.
Men de vil ikke fjerne dem, eller stoppe driften umiddelbart.

Drapstrusler
Støre på banen
I flere måneder har det pågått hektisk dialog om hvem i regjeringsapparatet som skal få involvere seg.
I et brev 17. mars griper statsminister Jonas Gahr Støre inn. Han understreker at «alle som håndterer saker i departementene gjør dette på vegne av departementene, de ansvarlige statsrådene og regjeringen, og ikke som enkeltpersoner».

Reindriftssamene krever i sitt svar at saksbehandlerne i Olje- og energidepartementet som har fattet vedtak i saken, ikke skal styre de vidrere forhandlingene.
De mener dialogen med disse medarbeiderne er «svært vanskelig, ettersom departementet synes å ha problemer med å akseptere høyesterettsdommen og de konklusjoner den legger til grunn».
Reineierne krever at regjeringen river vindturbinene. De hevder at regjeringens forsøk på å komme med en utredning med «avbøtende tiltak i distriktet» ikke kommer til å lede noen vei.
Reineierne i Nord-Fosen siida ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor Dagbladet. Det opplyser deres advokat Jon-Andreas Lange.
«Oversett» medarbeider
I et annet brev anklager reindriftssamene regjeringen for å overse innspillene fra én av sine egne.
En representant fra Landbruks- og matdepartementet skal ha sagt i et møte at det er vanskelig å se konkrete tiltak som kan kompensere reindriftssamene og foreslår å gi dem mer beite utenfor distriktet.
Dette er annen linje enn hva regjeringen har kommunisert utad.
De anklager Olje- og energidepartementet for å ha gjengitt medarbeideren i Landbruks- og matdepartementet uriktig og hevder regjeringen «utelater helt sentrale poenger fra møtet».
«Dette viser at regjeringens ekspert på reindrift i møtet er av samme oppfatning som siidaen og Høyesterett om at det ikke finnes aktuelle avbøtende tiltak i distriktet, det vil si tiltak som kan erstatte det tapte vinterbeitet», skriver reindriftssamenes advokater i et brev til olje- og energiministeren 21. april.
Olje- og energidepartementet (OED) prøver på sin side å komme videre: De skriver i en e-post 19. april at de har «sett behov for å ta inn en tilleggssetning fra OED som understreker viktigheten av at en nå kommer videre i denne saken og at siidaen er innforstått med at departementet legger opp til det».
Svarer: - Godt samarbeid
Dagbladet har spurt olje- og energiminister Terje Aasland om det fins uenigheter internt i departementene om hvordan Fosen-dommen skal tolkes.
Han understreker, i likhet med Støre, at ingen jobber som enkeltpersoner, men som regjering.
- Arbeidet med å følge opp Fosen-saken er noe flere departementer jobber tett og godt sammen om, sier Aasland.

- Landbruks- og matdepartementet har blant annet deltatt på konsultasjonsmøtene, og jeg besøkte reindrifta på Fosen sammen med landbruks- og matministeren før påske, fortsetter han.
- Er det riktig at Olje- og energidepartementet ikke vektla Landbruks- og matdepartementets synspunkter i et internt møte?
- Det er ikke riktig. Ansvaret for oppfølgingen av vindkraftkonsesjonene er noe som ligger til meg og mitt departement, men som samtidig involverer flere departementer. Jeg har et tett og godt samarbeid med landbruks- og matministeren i denne saken, og vi har ingen motstridende interesser i saken, slik enkelte forsøker å lage et nummer av, sier han.

Overkjørte juristene
Olje- og energiministeren har varslet at utredningen om Fosen-saken først blir klar neste vår. Han vil ikke love et eksakt tidspunkt.
- Vil du si at vindturbinene representerer et pågående menneskerettighetsbrudd som bør gi umiddelbare tiltak?
- Det er statens ansvar å finne fram til en løsning som ikke strider med menneskerettighetene. For meg er det viktig å finne en god løsning for Fosen framover som bygger tillit og respekt til reindriftsutøvere og den viktige kunnskapen de sitter på og som samtidig gir en løsning som står seg for ettertida, sier Aasland.