Mia (15) nær døden på skoletur

Gleden ble kortvarig for Mia (15) på skitur med skolen. Plutselig kjempet hun en kamp for å overleve. Nå nekter KLP og Fremtind å dekke skadene.

NEKTES: Ett år har gått siden Mia skadet seg stygt under en skoletur. Likevel nekter både skolens og familiens forsikringsselskap å utbetale erstatning til 15-åringen. Foto: Tora Jarnæs Vold / Dagbladet
NEKTES: Ett år har gått siden Mia skadet seg stygt under en skoletur. Likevel nekter både skolens og familiens forsikringsselskap å utbetale erstatning til 15-åringen. Foto: Tora Jarnæs Vold / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LEVANGER (Dagbladet): Telefonen ringer. Det er skolen til datteren.

- Veronica, du må møte Mia på sykehuset, sies det med alvorstynget stemme.

Datoen er 17. februar 2022. En dag mor og datter aldri kommer til å glemme.

Om lag 150 elever på Levanger ungdomsskole er samlet til aktivitetsdag i Torsbustaden skianlegg. Forholdene er helt upåklagelige, i det Mia tar sats på det største hoppet.

14 år gamle Mia Johansen faller 10 meter rett i den harde isen.

Plutselig kjemper hun mot døden.

Lyden av fallet kan fortsatt høres. Vi hører det når Mia snakker. Talen hennes er svekket, et år etterpå.

- Hun utsatte seg selv for fare, mener forsikringsselskapene, som nekter jenta erstatning.

Saken er tidligere omtalt av Trønder-Avisa.

Kortvarig glede

Mia hadde kjørt på ski hele livet, og var lommekjent i bakken. Hun skulle prøve seg på et Big jump-hopp i den bratteste delen av anlegget, for første gang.

De flunkende nye skiene glir som stearin ned den isete bakken. Den unge jenta setter utfor, men så mister hun kontrollen.

Hun faller åtte til ti meter rett i bakken. Hun blir liggende. Livløs.

Foto: Privat

Alle minnene fra fallet er borte. De som var der har forsøkt å gjenfortelle fallet så godt som mulig.

- Jeg husker ingenting, sier Mia med litt skjelven stemme.

Livreddende innsats

På bakken i Torsbustaden ligger Mia. Bevisstløs og med låst kjeve. Tungen har lagt seg ned i svelget.

Hun står i fare for å kveles.

Avdelingslederen utfører livreddende førstehjelp på henne, samtidig som skolens lærere og de ansatte ved skianlegget fanger det opp.

Avdelingslederen klarer å brekke opp kjeven til Mia og får løftet fram tunga fra halsen. 14-åringen får igjen puste.

Mia lever, men er alvorlig skadet.

Hjemme sitter Veronica, moren til Mia, idet telefonen ringer. Beskjeden er krystallklar: - Du må møte Mia på sykehuset.

- Jeg trodde det var en brukket fot eller hånd. Jeg fikk ikke møte Mia med en gang, men da jeg så henne, så forsto jeg at dette er veldig alvorlig, sier hun.

Avdelingslederens heltemodige innsats reddet trolig livet til Mia den dagen.

- Det er takket være han at Mia sitter her i dag.

Kjempet tappert

På Levanger sykehus konstateres det at Mia har pådratt seg flere alvorlige skader:

Kraftig hjernerystelse, kjevebrudd, skade av tenner, brudd i bekkenringen og hofte, skade høyre lunge, indre blødninger fra nyre og milt, brudd i albue og håndledd.

Mia ligger på intensiven på Levanger det første døgnet, før hun blir sendt til St. Olavs hospital i Trondheim, hvor hun blir i nesten en uke. Der gjennomgår hun en høyteknologisk kjeveoperasjon, hvor de setter inn en plate med seks skruer i underkjeven.

Hun får videre oppfølging av sykehuset med MR og røntgen.

Men kampen har så vidt begynt.

De dystre ettervirkningene

Den første tida etter sykehuset ligger Mia hjemme og restituerer med familien rundt seg. Kroppen er i sjokk. Hun blir utslitt bare hun tar en dusj.

I dag klarer Mia å dra på skolen, følge nødvendig undervisning og av og til unne seg besøk av venner.

Men, med ringende hodepine, magesmerter som følge av indre blødninger, og med tre ødelagte tenner, kjemper Mia mot smertene og for å holde på konsentrasjonen i timene. Noen ganger sovner hun ved pulten.

- Noen ganger glemmer jeg hva timen har handlet om i det den er ferdig, sier Mia.

Yrkessjåføren Andreas Hauvik (22) møter to biler på den trange veien, og en av de er i hans kjørefelt. Video: Privat. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet Vis mer

Etter en hel dag på skolen har ikke Mia mer å gi, og blir liggende hjemme og sove resten av dagen. Så mye som 14 til 15 timer hver dag.

- Jeg har vondt i hodet og vondt i magen. Jeg får kramper inne i magen, sier Mia gråtkvalt.

Mia har også fått slagskader som følge av fallet, og bare hun får litt puls eller rødmer, kan røde merker blusse opp under huden hennes. Dette bruker hun sminke til å dekke over.

Trolig er også tårekanalene skadd etter fallet.

- Det kan renne fra øynene mine helt ukontrollert, og bihulene mine er tette hele tiden. Jeg er var for lyder og blir fort sliten, sier Mia.

Mens Mia forklarer, legger vi også merke til at talen hennes er noe svekket. Det er noe hun og moren mistenker kommer etter at tunga hennes ble revet ned i svelget etter at hun falt.

Tips oss om Trøndelag!

Har du tips fra Trøndelag, eller en historie du vil fortelle? Ta kontakt med Dagbladets lokalkontor i Trondheim!

Kampen om framtida

Rett etter fallet tok skolen kontakt med KLP, skolens forsikringsselskap. Både avdelingslederen, skolens ledelse og Veronica var naivt overbevist om at det var en soleklar erstatningssak.

Der tok de feil.

KLP nekter den i dag 15 år gamle jenta erstatning. I vedtak skriver de:

«Slik aktuell hendelse er forklart, er det ikke noe som tyder på at skaden har oppstått som følge av at noe i den ytre situasjonen har utviklet seg på en plutselig og uventet måte. Mia gjennomførte et planlagt hopp i alpinbakken. At hun feilberegnet kurven på hoppet, fikk stor fart, høyde og rotasjon anses ikke som en ulykke. Dette er en risiko man utsetter seg for når man kjører i en alpinbakke og skal hoppe.», heter det i vedtaket.

Familien klagde, men vedtaket ble opprettholdt.

- En ulykkesforsikring gjelder når det har skjedd en ulykke. Begrepet ulykke rommer noe annet i forsikringssammenheng enn hva det gjør i dagligtale. Både i våre vilkår og i lovgivning defineres en ulykke som en plutselig og uforutsett ytre hendelse, sier Ingun Medhus, avdelingsleder for personskade i KLP Skadeforsikring.

Hun forteller at et vanlig fall under kontrollert kjøring i alpinbakken vil ofte være snakk om en ulykke, men ikke dersom personen selv skaper eller bevisst utsetter seg for en risiko, eller skader seg som følge av egenstyrte bevegelser.

- Slike vurderinger er også gjort i den saken dere spør om. Vår konklusjon er i tråd med en rekke liknende avgjørelser fra Finansklagenemnda, sier hun.

Elevulykkesforsikringen for skole- og barnehagebarn, som kommunen har, begrenser seg til å gi erstatning ved varig medisinsk invaliditet, behandlingsutgifter og erstatning ved død. Denne er ganske lik den andre selskaper tilbyr i Norge, opplyser hun.

En elg i den amerikanske delstaten Idaho gikk til angrep på to brødre på snøscooter. - Svært skummelt, sier Jeremiah Bigelow. Video: Youtube/@Supercubidaho. Reporter: Mathias Moene Rød. Vis mer

Heller ikke Fremtind, hvor familien har reise- og ulykkesforsikring, vil gi Mia erstatning. De mener i likhet med KLP at hendelsen ikke er å anse som en ulykke.

Anette Grønby Rein, kommunikasjonssjef i Fremtind, opplyser at ett av grunnprinsippene i forsikring er at en skade må være plutselig for at den skal kunne dekkes, og sier dette er felles for bransjen.

- Det betyr at en skade som denne dessverre ikke er å anse som en ulykke i forsikringsrettslig forstand, sier hun.

- Hvilke forhold må ligge til rette for at en ulykke i en alpinbakke skal kunne bli en erstatningssak hos dere?

- Skaden må skje plutselig, være uventet og skyldes en ytre hendelse som du selv ikke er ansvarlig for.

- Det betyr at det å lande feil etter et hopp i skibakken vanligvis ikke regnes som en ulykke med mindre fallet skjedde fordi noen andre eksempelvis kjørte i veien eller noe annet utviklet seg på en plutselig og uventet måte, fortsetter hun.

- Vondt som mor å se

Alt Mia hadde på seg ble totalt ødelagt i fallet. Det samme med klærne, som måtte klippes opp på sykehuset.

I lys av at Mia kunne mistet livet, er mora takknemlig for at det bare er ting som må erstattes.

Livssituasjonen til jenta som før var mer ute av huset enn hjemme, har blitt totalt forandret etter ulykken.

- Det gjør vondt som mor å se på, sier Veronica.

Hun titter bort på datteren. Tårene presser på.

- Mia er kjempesterk. Hun prøver å bli med på alt hun kan å bli med, men er også flink å kjenne på kroppen når det blir for mye.

Veronica synes det er forferdelig at forsikringen til skolen ikke dekker en alvorlig skade på skoletur.

- Det skal være trygt å ta med barna på skolen.

Mia reagerer også.

- Hvis de ikke dekker dette, hva dekker de da?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer