TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): - Det er egentlig skremmende at vi har en arbeidsgiver som beskytter sine ledere, tross alle funn og alle lovbrudd.
Det sier Jonny Ånonli (31) til Dagbladet.
I fjor høst sto han fram, blant annet i Dagbladet, og varslet om kritikkverdige forhold, og det flere beskriver som en fryktkultur i ambulansetjenesten i Helse Nord-Trøndelag (HNT).
Nylig kom fasiten:
«Det er sannsynliggjort at det eksisterer en utbredt og reell fryktkultur blant flere av vikarene i ambulansetjenesten», slår advokatfirmaet Grette AS fast i den nærmere 200 sider lange rapporten, som Dagbladet omtalte fredag.
Det var ledelsen i Helse Nord-Trøndelag (HNT) som hadde bestilt den uavhengig rapporten etter at flere ansatte har varslet om det de omtaler som «fryktkultur».
Administrerende direktør i HNT, Annamaria Forsmark, er ikke enig med Ånonli i at arbeidsgiver beskytter ledelsen i ambulansetjenesten.
- Det er beklagelig at noen sår tvil om at vi tar saken på alvor. Det er nettopp det vi gjør. Derfor gjennomfører vi en intern prosess der alle involverte følges opp, både ansatte og ledere, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Ansatte «skvises ut»
- Skremmende
Rapporten, som Dagbladet har fått innsyn i, tegner bilde av en ambulansetjeneste med fryktkultur, vikarer som «luftes» for å unngå krav om fast ansettelse, krav om fysisk test også av gravide ansatte og en klinikkleder som tar ulovlige lydopptak av personalsamtaler.
Jonny Ånonli, som har jobbet i ambulansetjenesten i HNT i ni år, fram til han ikke fikk fornyet kontrakten i mars i fjor, synes det er skremmende at arbeidsgiveren tilsynelatende beskytter sine ledere.
- Vi må ha en annen type ledelse i ambulansetjenesten. Tilliten til ledelsen i ansattegruppa til er totalt fraværende. Om ledelsen må gå. eller om de bare omplasseres, får bli opp til direktøren, men vi må få på plass en ledelse som gir de ansatte trygghet, sier han.
Tirsdag forrige uke sendte Ånonli og flere nåværende ansatte i tjenesten inn ei bekymringsmelding til styret i HNT, hvor de krever tiltak.
«Skal ledere, uansett funn i den bestilte rapporten, få sitte videre i sine posisjoner og samtidig få uttale seg i media og veien videre? (…)Vi krever nå at det blir gjort tiltak når funnene er så klare (…)» , heter det i bekymringsmeldingen.
HNT-direktør Annamaria Forsmark sier de er i gang med å forbedre de påpekte kritikkverdige forhold i dialog med vikarer, faste ansatte, ledere, tillitsvalgte og vernetjenesten.
På spørsmål om når de forventer å ha tiltak klare, har Forsmark tidligere svart Dagbladet slik:
- Vi jobber allerede med forbedringspunkter, slik at forskjellige typer tiltak kommer fortløpende i hele organisasjonen.
Ingen konsekvenser
Klinikkleder Øystein Sende har ifølge rapporten satt sin arbeidsgiver HNT i brudd med personvernlovgivningen, og har eksponert «HNT for risiko for privatrettslige erstatningskrav fra ansatte og sanksjoner/overtredelsesgebyr fra offentlige tilsynsmyndigheter.».
Ånonli reagerer sterkt på at Sende fortsatt har stillingen som klinikkleder for klinikk for prehospitale tjenester.
- Med funnene og lovbruddene som har kommet fram i media, gir det et signal til alle andre lederne i Helse Nord-Trøndelag: De kan få gjøre akkurat hva de vil, og gjennomføre dårlig personalpolitikk, uten at det får konsekvenser.
Han mener administrerende direktør i HNT, Annamaria Forsmark, utviser svakhet, da hun ikke gir varslerne medhold eller støttende ord i media.
- Saken bør i hvert fall få konsekvenser for alle ledere som er involvert i en sånn type hendelse, og ikke minst for å gi andre ledere i foretaket et eksempel på at det ikke er greit å bryte arbeidsmiljøloven eller personvernlovgivningen.
Forsmark avviser dette:
- Jeg tar varslingene og funnene i rapportene på alvor. Samtidig ber jeg om forståelse for at det er mange involverte og flere forhold som må håndteres internt på en forsvarlig måte, skriver hun i en e-post til Dagbladet.
Dagbladet har forelagt kritikken for klinikkleder Sende per e-post. Han har har ikke besvart vår henvendelse, ei heller svart oss på telefon.

Vikarer får ikke delta
«Kritikkverdige forhol»
I varslene anføres det at det forekommer «lufting» av vikarer i tjenesten - for å hindre krav på fast ansettelse etter en treårsperiode.
En slik praksis er etter advokatfirmaet Grettes vurdering en «ulovlig omgåelse av treårsregelen», og anser dette som «kritikkverdige forhold».
Dagbladet har snakket med en mann som er fast ansatt i ambulansetjenesten i HNT i dag. Han frykter det ikke vil skje tilstrekkelige endringer etter rapporten fra advokatfirmaet Grette AS, som konkluderer med fryktkultur på arbeidsplassen og «kritikkverdige forhold» etter arbeidsmiljøloven.
- Ledelsen – de som er ansvarlig for alle de «kritikkverdige forholdene» som påpekes i rapporten, de sitter fortsatt. De holder fortsatt på med «lufting» av vikarer, fortsatt på med utfrysing av vikarer, sier ambulansearbeideren til Dagbladet.
- Ledelsen må gå
Han fortsetter:
- Klinikkledelsen må byttes ut. Dette snakkes om blant de ansatte daglig, både blant dem som har vært involvert i varslinga og blant dem som er helt utenforstående. Ledelsen må gå.
Dagbladet har spurt HNT-direktør Forsmark om de vil vurdere å gjøre endringer i ledelsen.
- Det har jeg ingen kommentarer til, sier hun.

- Mistet arbeidskontrakten i permisjon
Jonny Ånonli håper styret i HNT nå setter dette på dagsorden, og setter klare forventninger til lederne om at HNT skal være en trygg, sikker og god arbeidsgiver.
Direktør Forsmark sier de har stor respekt for at situasjonen er krevende for alle, og sier de tar rapporten på alvor, og har som klart mål å rette på feil og mangler så raskt som mulig. Hun påpeker at de må bruke nødvendig tid på en grundig og ryddig gjennomgang.