Lå død: - Fryktelig uverdig

16. august 2021 døde Aud Overvik. Samme dag måtte dattera Mona Overvik tømme rommet hennes på sykehjemmet, mens mora fortsatt lå i senga.

LÅ DØD: Aud Overvik ble liggende død i sengen på sykehjemmet, mens datteren Mona Overvik måtte rydde ut hele rommet på 24 timer. Foto: Privat
LÅ DØD: Aud Overvik ble liggende død i sengen på sykehjemmet, mens datteren Mona Overvik måtte rydde ut hele rommet på 24 timer. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Aud Overvik bodde på Klæbu Helse og- Velferdssenter den siste perioden av livet. 16. august 2021 sovnet hun inn.

Den dagen hun døde, måtte også dattera Mona Overvik tømme rommet til mora for personlige eiendeler.

Overvik opplever det som uverdig og lite respektfullt. Hun beskriver det å måtte rydde ut av rommet, samtidig som mora lå i senga, som brutalt.

- Min avdøde mor lå der fra hun var død klokka 10.45 til hun ble hentet klokka 19 på kvelden. Hun var stelt naturligvis, men hun lå der tross alt død i senga mellom esker og bobleplast. Man kan bare forestille seg et slikt kaos.

Det var NRK som omtalte saken først.

Les svaret til Kommunalsjef for helse- og velferdssentrene i Trondheim kommune, Siri Ekle Skaanes lenger ned.

Rett til en verdig død

Ifølge Helsedirektoratet er det ikke nasjonale regler eller føringer når pårørende må rydde ut av rom på sykehjem etter dødsfall.

- Dette er det opp til hver enkelt kommune å vurdere, sier fungerende divisjonsdirektør Helga Katharina Haug til Dagbladet.

- Dette er ofte en sårbar tid for pårørende, som kan føle det vanskelig og tungt å måtte rydde ut av rommet etter dødsfallet, noe som jo ofte innebærer å ta et slags siste farvel med den døde. Samtidig har de fleste kommuner flere på venteliste for å komme inn på sykehjemmet, og man ønsker ikke at disse skal måtte vente lengre enn nødvendig, sier Haug videre.

Ifølge forskrift om en verdig eldreomsorg skal tjenestetilbudet legge til rette for en verdig død.

- Kommunens rutiner på området må legge til rette for at situasjonen knyttet til dødsfallet oppleves som verdig for de involverte, samtidig som det tas hensyn til behovet for hjelp hos de som venter på plass på sykehjemmet, avslutter Haug.

En panikksituasjon

Faren til Mona lå på samme sykehjem, og døde i 2017. Den gang hadde de lengre tid til å rydde etter dødsfallet, forteller Mona.

- Det var gjort endringer etter kommunesammenslåing. Så det ble en panikksituasjon.

Mona opplevde situasjonen som sjokkartet og hadde en uvirkelighetsfølelse rundt hele sorgen, forteller hun.

Samboeren til Mona jobbet seint den kvelden og kunne ikke hjelpe henne på dagtid. Mona var mer eller mindre overlatt til seg selv, og fikk ikke flyttet ordentlig ut av rommet før seint den samme natta.

- Det var en kaotisk situasjon og fryktelig uverdig, sier Mona.

- Ødela sorgprosessen

Mona opplevde at hun og familien ikke fikk ro til å sitte ved senga og sørge ordentlig, og forteller at de sitter igjen med mye bitterhet og vonde tanker i etterkant.

- Det siste jeg sitter igjen med er lite informasjon, travelhet og rot. Det gjorde at sorgprosessen ble veldig mye tyngre. Jeg som pårørende følte meg ikke ivaretatt.

Et avvik

I en samtale om hendelsen med sykehjemmet i etterkant, ble dette omtalt som et avvik, ifølge Overvik.

- Det har ingen betydning for meg. Sorgprosessen min ble ødelagt og jeg mistenker at det handlet om dårlig ledelse. Det går ut over oss som pårørende.

Det var 16. august 2021 Mona Overvik og hennes familie måtte rydde ut av rommet til sin mor, Aud Overvik, samme dag som hun døde. Dette var under covid-19-pandemien.

- Selv om dette er et unntak, synes jeg personalet kunne vært mer beklagende og omsorgsfulle når dette ble stemplet som et avvik. Da må de også ta følgene av det.

Ønsker endringer i rutiner

Mona ønsker at 24-timersfristen endres i kommunale sykehjem, og synes generelt at kommunen har et ensidig syn på dette.

- Akkurat det første døgnet etter at noen er død, så skal det være ro. Det bør også være et rom der man kan flytte den døde til, så man slipper å jobbe på det rommet der den avdøde ligger.

16. august 2021 sto de nye byggene til sykehjemmet klare for innflytting. Det skulle skje i løpet av de neste to ukene.

- Det kan ikke ha vært så viktig å få henne ut så fort.

Svarer på kritikken

Hendelsen som er beskrevet fant sted på Klæbu Helse og-Velferdssenter.

Kommunalsjef for helse- og velferdssentre i Trondheim kommune svarer på kritikken fra de pårørende på vegne av omsorgssenteret.

- Jeg kjenner ikke denne saken annet enn ut fra Dagbladets opplysninger og vil derfor være forsiktig med å kommentere enkeltopplysninger. At den avdøde ble liggende på rommet samtidig med at de pårørende ryddet ut er imidlertid ikke slik det skal være. De pårørende skal behandles med respekt og med forståelse for deres behov for å sørge. De ansatte skal utvise skjønn og møte de pårørende på en god og ivaretakende måte.

- Den såkalte 24-timers regelen er politisk vedtatt. Det er mange som venter på sykehjemsplass, både hjemmeboende og utskrivingsklare pasienter fra sykehusene, og det er bakgrunnen for at vi har en slik regel. Samtidig er vi opptatt av at vår praksis skal være etisk og så skånsom som mulig overfor de som sørger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer