ALS:

Krokfinger var ALS: - Traumatisk

Da kordirigenten Marit Gjeset (43) begynte å slite med bevegeligheten i fingrene, trodde hun det skyldtes revmatisme. Men det viste seg å være alvorlig sykdom.

SYK: Marit Gjeset fra Trondheim tar en dag av gangen etter at hun ble diagnostisert med ALS i februar i år. Foto: Endre Forbord / Privat
SYK: Marit Gjeset fra Trondheim tar en dag av gangen etter at hun ble diagnostisert med ALS i februar i år. Foto: Endre Forbord / Privat Vis mer
Publisert

Sommeren 2020 merket dirigent Marit Gjeset (43) at noe var galt med pekefingeren. Den kroket seg. Hun tenkte det skyldtes revmatismen hun ble diagnostisert med sju år før.

Etter en konsert skulle hun lage «rocketegnet» med pekefingeren og lillefingeren, men hånda spilte ikke på lag. Utover høsten skjedde det samme med flere fingre.

- Jeg mistet også min rullende r. Som dirigent bruker jeg den mye til oppvarming, men sommeren 2020, etter en lang pause fra jobb på grunn av corona, merket jeg at det hadde skjedd noe med den, sier 43-åringen til Dagbladet.

Marit Gjesets historie er også omtalt i Adressa og Nidaros.

Gjeset tenkte ikke noe mer over plagene.

Men rundt juletider fikk hun også leamus på høyre øye.

- Jeg er ikke en person som renner ned dørene hos legen, så jeg tenkte at det skulle gå seg til, forklarer Gjeset.

Hun gikk med små symptomer et års tid før hun til slutt ringte fastlegen ved juletider i fjor.

- Jeg tenkte hele tiden at det var revmatisme. Men det begynte å bli frustrerende i hverdagen, særlig når jeg spilte piano. Jeg så nok ikke symptomene så godt fordi jeg ikke jobbet noe særlig på grunn av pandemien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.