Vurderer endringer:

Kan ramme Giskes lokallag

Arbeiderpartiet vurderer endringer i partivedtektene. Endringene kan ramme Giskes lokallag.

ENDRINGER: Endringer i partivedtektene i Arbeiderpartiet kan få store konsekvenser for Trond Giskes lokallag. Her sammen med Jonas Gahr Støre etter at statsbudsjettet ble lagt fram i 2017. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ENDRINGER: Endringer i partivedtektene i Arbeiderpartiet kan få store konsekvenser for Trond Giskes lokallag. Her sammen med Jonas Gahr Støre etter at statsbudsjettet ble lagt fram i 2017. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): Et utvalg i Arbeiderpartiet er for tiden i gang med å vurdere endringer i partivedtektene. En av endringene kan føre til store konsekvenser for lokallaget til tidligere nestleder Trond Giske.

- Vi skal vurdere om medlemmene må ha geografisk tilknytning til lokallaget de er en del av, for å kunne regnes med når det gjelder stemmer til årsmøter og nominasjonsmøter lokalt samt ved valg av delegasjoner til landsmøtene, sier utvalgets leder Lubna Jaffery til NRK.

Jaffery sier til rikskringkasteren at de jobber med forslag som skal skaffe partiet flere medlemmer og øke representativiteten i partiet. Samtidig ønsker de at flere med ulik bakgrunn skal engasjere seg i partiet.

Problemstilling

De som ønsker det, kan i dag tegne medlemskap i lokallag og forumslag andre steder i landet enn der de selv bor. Dette fører til at medlemmer utenfor kommunen kan være med å bestemme hvem som blir deres lokale ordførerkandidat, være delegat til landsmøtene og stå på valglistene.

Jaffery sier til kanalen at de ser på problemstillingen som Giske lokallag, Nidaros Sosialdemokratiske Forum, representerer. Hvor flere av medlemmene er bosatt utenfor Trondheim.

- Ja, den problemstillingen ser vi også på. Men det skjer helt uavhengig av medlemsveksten til Nidaros, som jo skjedde etter at utvalget vårt ble nedsatt, sier Jaffery.

Siden Giske tok over som leder av Nidaros sosialdemokratiske forum i november i fjor, har medlemstallet økt i rekordfart, fra 16 medlemmer til over 800 medlemmer tidligere i år.

Dette gjør lokallaget til den tidligere Ap-nestlederen og statsråden til landets klart største lokallag. Samtidig som det fører til at lokallaget har mer innflytelse i partiet.

- Jeg har to babyer: Anna og Nidaros. Og de vokser like fort: De dobler seg hvert halvår, sa Trond Giske (55) til Dagbladet tidligere i år om at lokallaget var blitt landets største.

På spørsmål om hva han synes om at partivedtektene kan bli endret slik at det rammer lokallagets gjennomslag, svarer Giske:

- Vi avventer prosessen i partiet og bruker ikke noe tid på dette. Vi bruker tida vår på å verve medlemmer og utvikle politikk, sier Giske til NRK.

Kommer i november

Det var sentralstyret som formelt satte ned utvalget som nå vurderer partiets vedtekter. Utvalget skal levere sine anbefalinger tilbake til sentralstyret. Utvalgets anbefalinger kommer i løpet av november.

- Vi har ikke landet noen konklusjoner ennå. De ulike kommunepartiene har fått en del spørsmål fra utvalget, og så skal vi sende over våre anbefalinger til sentralstyret i løpet av november. Så blir det opp til landsmøtet i april 2023 å ta endelig stilling til saken, sier Jaffery til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer