- Jobbet under altfor trange kår

Regjeringen bevilger flere titalls millioner til det skeive miljøet, får Dagbladet opplyst. Gaven gleder kultur- og likestillingsministeren, som mener vi fortsatt har en lang vei å gå.

GAVE: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen gleder seg over milliongaven til skeive organisasjoner og prosjekter. Foto: Lars Eivind Bones.
GAVE: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen gleder seg over milliongaven til skeive organisasjoner og prosjekter. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Regjeringen fordeler, via Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), ut 35,05 millioner kroner til en rekke ulike skeive organisasjoner og prosjekter. Det opplyser kultur- og likestillingsdepartementet til Dagbladet.

- Vi vet at organisasjonene har jobbet under altfor trange kår i mange år. Nå tar vi enda et økonomisk steg for å gi dem den backupen de trenger. Disse pengene gir organisasjonene bedre forutsigbarhet og rammevilkår, som gjør at de enklere kan bidra til å bedre situasjonen til LHBT+-personer i Norge, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), til Dagbladet.

Fordelingen skjer fra den søkbare tilskuddsordningen, som skal styrke arbeidet for kjønns- og seksualitetsmangfold. Midlene fordeles til en rekke organisasjoner og prosjekter. Midlene er en del av en sum på 37,75 millioner kroner, som regjeringen har satt av til skeive organisasjoner i statsbudsjettet for 2023.

- Ødeleggende for samfunnet

Tilskuddsordningen kommer litt over sju måneder etter terrorangrepet i Oslo, hvor Zaniar Matapour (42) er siktet for å ha drept to og skadd 21 personer under et terrorangrep mot utestedet London Pub natt til lørdag 25. juni i fjor. London pub er kjent for å være et populært møtested for homofile.

- Gang på gang opplever skeive i Norge at de blir utsatt for vold, trusler og diskriminering bare fordi de er den de er. Det sier seg selv at det er vondt og skadelig for den som blir utsatt for det, og det ødelegger for det samfunnet vi vil at Norge skal være, sier Trettebergstuen, før hun fortsetter:

- PÅ GRUNN AV LEGNINGEN: På vei hjem ble Edvin konfrontert med en gruppe personer som ikke likte «sånne som ham». Edvin er homofil. Så slo de ham ned. Video: Langsem / Dorholt / Rydning Vis mer

- 365 dager i året jobber LHBT+-organisasjonene for at alle skal få leve frie, trygge og selvstendige liv. Derfor er det også viktig å gi de dette skikkelige økonomiske løftet.

Pengene inkluderer oppfølging etter terrorangrepet i Oslo i juni. Det er Bufdir som er ansvarlig for tilskuddsordningen, og som vil fordele ut midlene på vegne av Kultur- og likestillingsdepartementet.

To millioner mer

Det er samtidig øremerket midler til Oslo Pride og Rosa kompetanse barnevern, på henholdsvis to millioner og 700 000, får Dagbladet opplyst.

- De skeive organisasjonene er helt avgjørende for å skape gode og samlende møteplasser, sier Trettebergstuen.

Midlene til disse kommer utenom den søkbare tilskuddsordningen.

Samtidig vil Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold få over to millioner kroner mer i driftsstøtte i år enn i fjor.

- Studier viser at skeive rett og slett har dårligere livskvalitet og levekår enn andre grupper i samfunnet. Sånn kan vi jo ikke ha det, sier Trettebergstuen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer