I Giske-gruppe:

Hetses

Jonas Gahr Støre kalles landsforræder i en støttegruppe for Trond Giske. Også Hadia Tajik hetses: «Huff for ei h....». Giske og hans Ap-lokallag tar sterkt avstand fra hetsen. - Mange innlegg og kommentarer fillerister dem som urettmessig spente bein på Giske, sier gruppas administrator til Dagbladet.

FÅR TYN: Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre får både kritikk og hets i støttegruppa for Trond Giske på Facebook. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FÅR TYN: Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre får både kritikk og hets i støttegruppa for Trond Giske på Facebook. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) omtales som landssviker, Quisling og idiot i «Støttegruppa for Trond Giske» på Facebook.

Gruppa har over ti tusen medlemmer og ble opprettet i kjølvannet av varslene mot Trond Giske.

Giske har innrømmet og beklaget upassende oppførsel tilknyttet noen av varslene, men bestrider samtidig innholdet i flere andre varsler mot ham.

Også Adresseavisen har omtalt denne saken. Det overveldende flertallet i støttegruppa til Giske sier at de stemmer Arbeiderpartiet.

BESKYLDES FOR SVIK: Statsminister Jonas Gahr Støre.
BESKYLDES FOR SVIK: Statsminister Jonas Gahr Støre. Vis mer

- Uten baller

Trond Giske beskrives i gruppa som «redningen for Ap». En rekke personer tar til orde for at Giske bør bli landets neste statsminister.

Den nåværende statsministeren møter samtidig sterk kritikk og hets:

«Udugelig som statsminister. Ødeleggende for egen befolkning», skriver én om Støre. «Han er tannløs og uten baller», skriver en annen, mens en tredje beskriver Støre som den største klovnen som har ledet Ap.

«Den regjeringen lever i en egen boble og med det mistet all bakkekontakt. Milevis fra dagliglivet til vanlige folk. Det kjennetegnes på uttalelser etter uttalelser i mediene fra statsråder og Støre daglig», skriver et fjerde gruppemedlem.

Dagbladet har forelagt Jonas Gahr Støre kommentarene i Facebook-gruppa. Han ønsker ikke å kommentere saken.

FÅR TYN: Hadia Tajik er blant Ap-toppene som får refs og hets i gruppa.
FÅR TYN: Hadia Tajik er blant Ap-toppene som får refs og hets i gruppa. Vis mer

- Nulltoleranse

Gruppeadministrator Trygve Bauge understreker at gruppa har nulltoleranse for bruk av slike skjellsord og at de systematisk sletter innlegg. Men innleggene må ikke forhåndsgodkjennes av noen.

- De siste månedene har vi sett svært mange innlegg der man bruker ord som landsforræder og quisling. Jeg aner ikke hvor mange sånne vi har slettet og irettesatt, men det er mange, sier Bauge til Dagbladet.

Ifølge gruppeadministratoren kommer brorparten av hetsen fra EU-motstandere han mener urettmessig klandrer EU, EØS og Acer for de høye strømprisene.

- Huff for ei h....

Tidligere nestleder Hadia Tajik refses også i gruppa. Dagbladet har forelagt henne kommentarene fra gruppa, men hun har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

«Slangen i paradiset», «Huff for ei h....», og «Eg stoler ikkje på Hadja, ho er ein ulv i fåreklær» er blant omtalene Dagbladets gjennomgang har funnet.

Også AUF får kritikk i gruppa:

«Meget skuffende å se hvordan AUF har behandlet sin gamle leder ved å trekke fram bagateller mange år tilbake», skriver et av gruppas medlemmer.

Hetses

Intern debatt

Debatten om hetsen har også blitt tema internt i gruppa, og flere tar til orde for et ryddigere ordskifte.

«Denne gruppa bør snart endre navn. Den bør nok heller hete «Hat og kritikkgruppe av Ap og Jonas Gahr Støre», kommenterer en person i gruppen. «Det hagler jo av sjikane mot Støre som person. Det brukes ord som landsforræder, Quisling, at han må halshogges osv.», kommenterer en bruker.

- Trolling

Gruppeadministrator Bauge hevder at støttegruppa i det siste er blitt «trollet» av utenlandske kontoer som ikke var del av de rundt 4000–5000 opprinnelige Giske-supporterne.

- Det virker som mange prøver å «trolle» støttegruppa, sier han til Dagbladet.

- Men det virker som mye av hetsen kommer fra norske kontoer som vil svekke Støre og styrke Giske?

- Nei, de groveste angrende på Støre er ikke fra langtidsmedlemmer av støttegruppa, men fra nykommere som ikke synes å støtte verken Giske eller Støre. Jeg har selv skrevet flere saklige innlegg om Støre og oppfordret ham til å ta Trond inn i varmen, svarer Bauge.

Ikke Giske-styrt

Det som skrives om Hadia Tajik kommenterer administratoren slik:

- Du vil finne mange innlegg og kommentarer som fillerister dem som urettmessig spente bein på Trond Giske. Men ikke noe opp imot den hetsen disse i sin tid utsatte Trond for, sier Bauge.

Trond Giske ønsker ikke å kommentere saken.

Ledelsen i Nidaros Sosialdemokratiske Forum tar i Facebook-gruppa avstand fra hetsen mot Ap-profiler:

«Personlig hetsing/sjikane av personer, i regjering eller i Politiske partier generelt bør ikke forekomme. Det er ikke i Trond sin interesse og vi i Nidaros sammen Trond tar sterkt avstand fra slik oppførsel», skriver Heidi Leistad. Hun er styremedlem i Nidaros Sosialdemokratisk Forum og moderator i støttegruppa.

Hun sier til Dagbladet at hun ble moderator før hun ble med i Nidaros.

Dette Ap-lokallaget har ikke noe med gruppa å gjøre, får Dagbladet opplyst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer