- Handler ikke om makt

Den tidligere Ap-nestlederen mener det er viktig at partiets medlemmer blir hørt.

EVENTYRLIG VEKST: Trond Giskes lokallag i Trondheim har hatt en eventyrlig vekst. Samtidig går alt mot at Giskes innflytelse begrenses kraftig, ifølge Dagbladets kilder. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
EVENTYRLIG VEKST: Trond Giskes lokallag i Trondheim har hatt en eventyrlig vekst. Samtidig går alt mot at Giskes innflytelse begrenses kraftig, ifølge Dagbladets kilder. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Onsdag kveld holdt Nidaros Sosialdemokratiske Forum medlemsmøte på Folkets Hus i Trondheim.

Dagbladet har de siste dagene avdekket hvordan veien ligger vid åpen for Giske dersom han skulle ønske seg tilbake i rikspolitikken - noe han selv avviser - og at alt går mot at Giskes innflytelse begrenses kraftig gjennom sentrale vedtektsendringer.

Lokallagets leder, Trond Giske, innledet medlemsmøtet med å rette en pekefinger mot de siste sakene om makten landets største Ap-lag nå har.

- Det handler ikke om makt. Det handler om to tusen mennesker som deltar i demokratiet, sa Giske til de frammøtte på Folkets Hus, og de mange som fulgte møtet digitalt.

Eventyrlig vekst

Allerede da lokallaget tidlig i sommer hadde bikket 600 medlemmer, var lokallaget blitt landets største Ap-lag. Siden har laget fortsatt sin eventyrlige vekst.

Etter Debatten på NRK tidligere i november, hvor AUF-leder Astrid Hoem anklaget Giske for å forårsake uro i partiet, har partiets medlemsvekst skutt i været. Nå leder Giske landets klart største Ap-lag med over 2000 medlemmer.

- Det er viktig at folk føler det er en veldig lav dørterskel inn til oss, sier Giske til Dagbladet.

Slår tilbake

Som Dagbladet skrev tirsdag, vil vedtektsutvalget i partiet, som ble satt ned i 2021, gi en anbefaling til sentralstyret der representasjonen i partiet blir begrenset for medlemmer langveisfra.

Dette vil føre til færre representanter og mindre makt til Giskes lokallag, grunnet de mange medlemmene som ikke bor i Trondheim.

- Hvordan vedtektene skrus sammen kommer ikke vi til å bruke tid på, slår Giske fast.

Lokallagslederen tror ikke en promille av hans medlemmer mener at det å endre partivedtektene er det som skal til for å få medlemmer tilbake til partiet.

- Det er helt uinteressant for dem. Hvis vi snakker om det, så bruker vi opp den tiden vi kunne snakket om økonomi, trygg pensjon, eldreomsorg, skole, jobb og helse, alle de tingene som faktisk betyr noe.

Han mener det er viktig at partiets medlemmer, selv om mange kommer utenbys fra også blir hørt.

- Vi er 2200 medlemmer, hvorav 2000 av disse enten er medlem av et parti for første gang i sitt liv, eller har vært ute av det en god stund, og nå kommer tilbake. Det er virkelig mennesker, med virkelige erfaringer og levd liv, i alle samfunnslag og alle yrker. De må være fullverdige medlemmer i Arbeiderpartiet, det sier seg selv.

- Bryr seg ikke

Siden Arbeiderpartiet og Senterpartiet dannet regjering i fjor høst, har trenden på meningsmålingene vært klar - begge partiene blør velgere.

I en ny meningsmåling gjennomført av Norstat for Vårt Land, får Arbeiderpartiet bare 15,4 prosent. En sjokkmåling for regjeringspartiet som fikk 26,3 prosent av stemmene under stortingsvalget sist høst.

Selv tror den tidligere Ap-nestlederen at kommentariatet overdriver hva ei måling forteller, da det stort sett er det langsiktige som slår ut.

Han er likevel sikker på én ting.

- Alle partiene som bruker energien på seg selv - og interne konflikter og personspørsmål - taper, sier Giske.

Dette er noe man stadig har sett, ifølge Giske, både under Jagland og Stoltenberg, men også at andre partier har opplevd liknende når de har hatt interne konflikter og diskusjoner.

- Det er fordi velgerne, med rette, føler at politikerne ikke bryr seg om velgerne, men bryr seg bare om seg selv, sier Giske om politikere som krangler internt.

- Politikk skal ikke handle om politikere, politikk skal handle om folk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer