Mia (15) nær døden på skoletur:

- Gjør meg rasende

Det gikk fryktelig galt da Mia (15) skulle prøve storhoppet i alpinbakken på skoletur. Nå raser Personskadeforbundet mot forsikringsselskapene som nekter å dekke skadene hennes.

Nær døden: Slik så Mia Johansen (15) ut etter en ulykke på skidag med skolen. Forsikringsselskapene nekter å dekke skadene. Foto: Privat
Nær døden: Slik så Mia Johansen (15) ut etter en ulykke på skidag med skolen. Forsikringsselskapene nekter å dekke skadene. Foto: Privat Vis mer
Publisert

TRONDHEIM/LEVANGER (Dagbladet): 17. februar 2022 var rundt 150 elever fra Levanger ungdomsskole samlet til aktivitetsdag i Torsbustaden skianlegg.

Da Mia Johansen satte utfor og tok sats på det største hoppet, gikk det fryktelig galt. Den da 14 år gamle jenta falt ti meter rett i den harde isen.

Både skolens forsikringsselskap KLP og Fremtind, hvor familien har reise- og ulykkesforsikring, avviser at Mia har krav på erstatning for skadene hun pådro seg. De mener hun utsatte seg selv for fare.

Det provoserer Personskadeforbundet.

- Dette gjør meg rasende!

Per Oretorp er assisterende generalsekretær i Personskadeforbundet og seniorrådgiver med særlig ansvar for erstatningsrett og samferdsel.

Han mener selskapene går for langt i å fraskrive seg forsikringsansvaret.

- Det er selvsagt slik at den lovpålagte skoleforsikringen skal dekke slike tilfeller når barn blir skadet. Dessverre har vi med åra sett en utvikling der mange selskaper strekker seg langt for å unndra seg erstatningsansvar, blant annet gjennom å påstå at det ikke er en ulykkeskade i henhold til forsikringsvilkårene.

KLP og Fremtind har svart på kritikken fra Oretorp. Les deres svar lengre ned i saken.

Han understreker at det er innholdet i forsikringsavtalen som styrer hva avtalen gjelder, men at man også må ha med seg de andre forholdene rundt ulykken. Han mener at man ikke kan stille samme krav til en femtenåring som en voksen.

Fremtind og KLP mener Mias skade ikke er å anse som forårsaket av en ulykke. Oretorp mener det er å trekke det vel langt, og påpeker at dette strider fundamentalt med folks alminnelige rettsoppfatning.

- Direkte uhørt

- Jeg stiller meg også spørrende til om man med sikkerhet kan si hva som nøyaktig har skjedd. Når Mia ikke husker, og historien er basert på hvordan de rundt har oppfattet det, kan slike hendelser være vanskelige å vurdere, sier Oretorp og fortsetter:

- Selskapene vet derfor ikke med sikkerhet om det var noen form for ytre forstyrrelser. Her synes jeg man har unnlatt å ta hensyn til relevante omstendigheter, som for eksempel barnets alder. Å si at hun derfor har skyld i ulykken, mener jeg er direkte uhørt.

Oretorp stiller seg tvilende til at slike vilkår også gjelder barn. Han mener forsikringsbransjen må gå i seg selv og gjøre en grundig vurdering av hva de egentlig tilbyr.

- Etter mitt skjønn ligger dette i forsikringsavtalen. En skal ta hensyn til omstendighetene rundt. En av omstendighetene i dette tilfellet, er at det gjelder et barn som var 14 år på ulykkestidspunktet, sier Oretorp.

- Barn skal være forsikret under skoleaktivitet, og et barn skal ikke straffes når de blir utsatt for ulykker, ikke heller dersom det eventuelt skulle skyldes «ungdommelig uforstand», legger han til.

RASENDE: Per Oretorp Generalsekretær Personskadeforbundet LTN, er rasende over beslutningen til forsikringsselskapene i Mias sak.
RASENDE: Per Oretorp Generalsekretær Personskadeforbundet LTN, er rasende over beslutningen til forsikringsselskapene i Mias sak. Vis mer

- Interessante spørsmål

Dagbladet har forelagt kritikken fra Oretorp for KLP og Fremtind.

- Vi forstår veldig godt at denne hendelsen har vært opprørende, særlig når det dreier seg om barn, sier kommunikasjonssjef Anette Grønby Rein i Fremtind.

Hun påpeker at en viktig forutsetning for at forsikring skal fungere, er at skadene og ulykkene som inntreffer er plutselige og uforutsigbare.

- I forsikringssammenheng defineres en ulykke som en «plutselig fysisk ytre begivenhet». Det betyr at skader som ofte oppstår i ulike typer sport, som følger egne kroppsbevegelser og utenom at det har skjedd en plutselig eller uventet ytre begivenhet, vanligvis ikke er å regne som ulykkesskader i forsikringsrettslig forstand, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Ingun Medhus, avdelingsleder for personskade i KLP Skadeforsikring, synes Oretorp stiller interessante spørsmål.

- Dette er selvsagt en veldig trist sak for jenta som det gjelder og de rundt henne. Vår vurdering er at skaden er et resultat av egenstyrt risiko, og vi mener at vår avgjørelse er i tråd med rettspraksis og avgjørelser fra Finansklagenemnda. Uten å gå nærmere inn i debatten, så synes vi Oretorp stiller interessante spørsmål om viktige temaer knyttet til omfanget av dagens ordning for skolebarn, skriver Medhus i en e-post til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer