Dagbladet avslører:

Giske strupes

Trond Giskes rakettvekst får store konsekvenser i Arbeiderpartiet både i Trondheim, Trøndelag og nasjonalt. Nå går alt mot at Giskes innflytelse begrenses kraftig, ifølge Dagbladets kilder.

KONTROVERSIELL: Trond Giskes voldsomme vekst med lokallaget Nidaros Ap blir tatt hånd om av sentralstyret, kan Dagbladet nå fortelle. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KONTROVERSIELL: Trond Giskes voldsomme vekst med lokallaget Nidaros Ap blir tatt hånd om av sentralstyret, kan Dagbladet nå fortelle. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det knytter seg stor spenning i Arbeiderpartiet til hva vedtektsutvalget skal komme med av anbefaling til sentralstyret.

Utvalget ble satt ned våren 2021, lenge før Trond Giskes lokallag Nidaros' vekst fra 16 til 2000 medlemmer på under et år, skapte uro i Ap-ledelsen.

Opprinnelig skulle utvalget blant annet se på AUFs kontroversielle ti-kronersmedlemskap, men nå knyttes all spenning til hva utvalget kommer med som kan stagge Giskes innflytelse i partiet.

Flere retninger

Som Dagbladet avslørte mandag var utvalgsleder Lubna Jaffery innkalt til sentralstyremøtet mandag i forrige uke for å avgi en delrapport om utvalgets arbeid.

Giskes lokallag var dermed tema i sentralstyret få dager etter at han langet ut mot ledelsen i NRK «Debatten» og alle avisoverskriftene handlet om Ap's oppslutnings- og tillitskrise.

Nå kan Dagbladet avsløre at utvalget ikke kommer til å gi én anbefaling til hvordan Giskes innflytelse kan strupes, men heller skissere ulike modeller.

Det gjør at sentralstyret står helt fritt til å avgjøre hva som legges fram på Arbeiderpartiets landsmøte til våren.

Uaktuelt med «status quo»

Dagbladet er kjent med at det er reell bekymring for at man endrer vedktene for å ramme Giskes lokallag, men at det kan få utilsiktede konsekvenser. Det siste Arbeiderpartiet trenger nå er å legge en demper på engasjementet i partiet, noe manglende representasjon kan føre til, påpeker en kilde.

Dagbladet er kjent med at modellene som er aktuelle følger tre spor:

  • Et alternativ er å ikke gjøre noe. Det gir Nidaros' eksplosive vekst Giske langt større innflytelse i Ap både lokalt og nasjonalt.
  • Et annet alternativ er å stille krav om at man må være medlem der man bor.
  • Et tredje alternativ som ligger mellom de to første alternativene, er en begrensning på representasjon, enten ved at bare de som bor i kommunen kan være med som grunnlag for representasjon eller at det settes et tak på antall representanter for de store.

Ifølge opplysninger til Dagbladet er ingen av de to «ekstrem-alternativene», nummer én og to ovenfor, aktuelle. Dagbladet får bekreftet at det blir endringer, og at de vil få konsekvenser for et lag som Nidaros.

Kilder: Sterkt ønske om å strupe Giske

Utvalget vil derfor gi flere anbefaling i retning «mellomalternativet» der representasjonen blir begrenset for utenbys medlemmer, noe som vil føre til færre representanter og mindre makt til Giskes lokallag.

Slik Dagbladet skrev i går er stemningen i sentralstyret at det er et sterkt ønske å både begrense Giskes innflytelse lokalt, men også nasjonalt ved at Nidaros-veksten fører til at Trøndelag får økt innflytelse nasjonalt - selv om mange av medlemmene skulle ha bodd utenfor fylket.

- Det stemmer at jeg la fram utvalgets foreløpige arbeid i sentralstyret. Jeg tar med meg tilbakemeldingen derifra inn i vårt videre arbeid. Vi skal legge fram noen alternativer, så er det opp til sentralstyret å avgjøre, sier utvalgsleder og stortingsrepresentant Lubna Jaffery til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer