Lemlesting av dyr:

Frykter mørketall

Årlig lider flere tusen rådyrkje samme skjebne - lemlesting av slåmaskinen. I Trøndelag samarbeider Frosta jeger- og fiskerforening med bøndene om å få tallet ned.

LEMLESTET: Dette er dette bøndene frykter: Rådyrkje som blir lemlestet av slåmaskinen. Flere bønder får nå hjelp av lokal jeger- og fiskerforening får å få bukt med problemet. Bildet er tatt i en annen anledning. Foto: Camilla Medby
LEMLESTET: Dette er dette bøndene frykter: Rådyrkje som blir lemlestet av slåmaskinen. Flere bønder får nå hjelp av lokal jeger- og fiskerforening får å få bukt med problemet. Bildet er tatt i en annen anledning. Foto: Camilla Medby Vis mer
Publisert

FROSTA (Dagbladet): Ute på halvøya Frosta i Trøndelag, som av mange er bedre kjent som «Trondheims kjøkkenhage», er bøndene i full sving med produksjonen av flere titalls ulike grønnsaker og urter.

Samtidig er gressbøndene i full sving med årets første grasslått. Den er derimot ikke alltid helt problemfri.

Flere anslår at det årlig bli drept flere tusen rådyrkje som følge av grasslåtten.

Seniorrådgiver i Norges Bondelag, Finn Erlend Ødegård, sier til Dagbladet at dette skyldes at dødsfallene ikke blir registrert, og at bonden ikke alltid merker at et rådyrkje har havnet i slåtten. Han er derimot sikker på at tallet er høyt.

Livreddende teknologi

- Det er skikkelig respektabelt gjort av de gutta som er på jobb.

Det sier leder i Frosta jeger- og fiskerforening, Roald Reitan, til Dagbladet, og ser bort på Rune Melsom og Thomas Breiset.

De siste dagene har flere av medlemmene i jeger- og fiskerforeningen dratt ut om natta for å hjelpe bygdas bønder.

Årets sesong er den andre hvor jeger- og fiskerforeningen bistår bøndene. I fjor ble rundt 15 rådyrkje reddet fra døden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.