Lærerstreiken:

Får knallhardt eksamenskrav

Kommuner og fylkeskommuner har spart millioner på lærerstreiken. Nå utfordrer Trondheim Ap-profil Leon Bafondoko kunnskapsministeren til å bruke pengene til å kutte kraftig i prisen for privatisteksamener i 2023.

Foto: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) utfordres av bystyrerepresentant Leon Bafondoko (Ap) til å sette ned prisene for neste års privatister. Foto: Amanda Iversen Orlich / NTB
Foto: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) utfordres av bystyrerepresentant Leon Bafondoko (Ap) til å sette ned prisene for neste års privatister. Foto: Amanda Iversen Orlich / NTB Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg vil utfordre Tonje Brenna til å innføre et unntak og senke egenandelen på privatisteksamener våren og høsten 2023, som en kompensasjon til elevene for pandemien og streiken, sier bystyrerepresentant Leon Bafondoko (Ap) til Dagbladet.

Ifølge NRK har Vestland fylke og fylkeskommunene Trøndelag og Vestfold og Telemark spart henholdsvis cirka 43 millioner kroner, 20 millioner kroner og 7 millioner kroner i lønnsutgifter til lærerne under streiken - som varte fra tidlig juni til regjeringen avsluttet den med tvungen lønnsnemnd 27. september.

Bafondoko krever at pengene «tilbakebetales» til elevene i statsbudsjettet - og settes av til å dekke fylkeskommunenes utgifter knyttet til privatisteksamen.

Gebyret for streikerammede elever som vil gå opp som privatist til neste år bør kuttes til mindre enn halvparten av prisene som gjelder i år, mener han.

KOMMER MED KRAV: Bystyrerepresentant Leon Bafondoko (Ap). Foto: Privat
KOMMER MED KRAV: Bystyrerepresentant Leon Bafondoko (Ap). Foto: Privat Vis mer

- Må ta ansvar

Eksamensavgiften for privatisteksamen fastsettes av Stortinget i statsbudsjettet.

- Regjeringen må ta ansvar og gi elevene forutsigbarhet i statsbudsjettet, og kunnskapsministeren må be alle fylkeskommunene i hele landet om å tilby billige privatisteksamener til alle elever som har behov for å bestå eller forbedre en eksamen.

Kunnskapsdepartementet er forelagt Bafondokos utfordring.

- Jeg synes det er bra at lokalpolitikere som Leon Bafondoko er opptatt av at pengene kommunene har spart under streiken skal komme elevene til gode. Det er også min klare forventning til kommunene.

Det skriver statssekretær Halvard Hølleland (Ap) i en e-post til Dagbladet.

- Vi skal ikke overlate noe til tilfeldighetene nå. Regjeringen forventer at kommunene har lokale planer for hvordan de følger opp konsekvensene av streiken, og det er også mitt klare inntrykk at kommunene tar situasjonen veldig alvorlig.

Les resten av Høllelands svar lenger nede i saken.

Stive priser

Unntaket bør gjelde alle elever i ordinært løp i videregående skole, mener Bafondoko - fra dem som mangler vitnemål, til dem som bare vil forbedre en karakter for å komme inn på «drømmestudiet» neste år.

Å gå opp som privatist koster i år 1217 kroner for fag som tidligere ikke er bestått, eller hvor man mangler standpunkt og/eller eksamenskarakter, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Å forbedre ståkarakterer er enda dyrere: Prislappen er 2435 kroner for fag man tidligere har bestått som elev eller privatist.

I 2014 var prisene henholdsvis 403 og 826 kroner. Året etter steg de med 140 prosent - til henholdsvis 1000 og 2000 kroner - ifølge NRK.

Unntaket bør kutte regninga til neste års privatister ned på 2014-nivå, mener Bafondoko.

- Elevene har mistet mye undervisningstid og mange elever er sikkert bekymret for om de kommer til å stryke på eksamen til våren. Flere uker med tapt undervisning forbereder ikke elevene til å mestre eksamen som venter til våren, sier han.

- Bør få kompensasjon

Tidligere år med rødt nivå, karantene og corona-stengte skoler har heller ikke hjulpet, framholder han.

- Konsekvensene av langvarig pandemi og streik bør være kompensasjon i form av billigere privatisteksamener til alle skoleelever.

49 000 privatister tok eksamen våren 2021 - 8000 flere enn året før.

- Neste vår må enda flere få anledning til å bestå eksamen eller forbedre karakter og vitnemål, uavhengig av deres økonomiske bakgrunn.

Statssekretær Halvard Hølleland er tydelig på hvilken oppgave som ligger foran Kunnskapsdepartementet:

- Skolemiljøet må styrkes, elever må få mulighet til mer opplæring og undervisning og sårbare elever må følges tettere opp, skriver han.

- Har rammet ulikt

Hølleland ramser opp flere aktuelle tiltak:

- Det er mye forskjellig skoleeier kan gjøre, for eksempel kan de styrke laget rundt elevene med flere ansatte, de kan arrangere intensivopplæring og de kan bruke ressurser på leksehjelp og sosiale tiltak. Streiken har rammet veldig ulikt, og derfor er det naturlig at oppfølgingen også varierer litt fra kommune til kommune.

Dersom kommunene ønsker å dekke kostnader for privatisteksamener for elevene, står de fritt til å gjøre det, framholder Hølleland.

- Pengene er allerede i kommunene, og trenger sånn sett ikke å bli tilbakebetalt til kommunene. Jeg håper likevel ikke at det blir behov for mange flere privatisteksamener. Det er fremdeles tidlig i skoleåret, og vi har ingen andre planer enn å gjennomføre eksamen som normalt til våren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer