- En utvikling som bekymrer

Sjefen for Heimevernet stiller seg bak den massive fordømmelsen.

PUTIN TALTE: Russlands president Vladimir Putin talte til befolkningen onsdag 21. september. Dagsbladets kommentator oppsummerer talen. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): Onsdag morgen annonserte Russlands president Vladimir Putin delvis militær mobilisering.

- For å beskytte vårt moderland, vår suverenitet og for å sikre sikkerheten til vårt folk, støtter jeg forsvarsdepartementets forslag om en delvis mobilisering i Russland, innledet Putin sin tale til nasjonen klokka 08 norsk tid.

Utviklingen bekymrer

Mobiliseringen som onsdag ble varslet har fått statsledere og forsvarstopper verden over til å reagere.

Sjef for Heimevernet, generalmajor Elisabeth Gifstad Michelsen, reagerer sterkt på mobiliseringen til den russiske presidenten.

- For det første så synes jeg den russiske mobiliseringen er bekymringsfull, spesielt for den ukrainske befolkningen, for det betyr i utgangspunktet mest for de. Men det er en utvikling som bekymrer.

Det sa Michelsen til Dagbladet onsdag kveld, etter at hun hadde holdt foredraget «Heimevernet - Hva nå?» på Rustkammeret i Trondheim. Der snakket sjefen for Heimevernet om blant annet Heimevernets oppgaver og fokus, ikke minst i lys av krigen i Ukraina.

Sjef for heimevernet, generalmajor Elisabeth Gifstad Michelsen, holdt onsdag foredrag i Trondheim. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Sjef for heimevernet, generalmajor Elisabeth Gifstad Michelsen, holdt onsdag foredrag i Trondheim. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

Følger med

Samtidig som den russiske presidenten varslet at han ville mobilisere ytterligere og kalle inn 300 000 reservestyrker, truet han samtidig Vesten med atomvåpen.

Michelsen forteller at Norge følger med på utviklingen i krigen, men understreker at de har god oversikt i nordområdene.

- Det er klart at det viktigste området knyttet til Russland sett fra vårt ståsted er nordområdene. Der har vi god oversikt, vi kan ikke se noen endring.

På spørsmål om hun føler trusselsituasjonen i nordområdene ikke har endret seg, svarer sjefen for Heimevernet:

- De signaliserer tydelig at de har behov for mer militær styrke for å vinne den krigen de har pågående i Ukraina, og det opplever jeg som Putins største behov med mobiliseringen. Hva det betyr utover det, det er litt for tidlig å si, i alle fall sett fra mitt ståsted, svarer hun.

- SJOKKERT: Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj går hardt ut mot Vladimir Putins mobilisering. Video: AP Vis mer

Massiv fordømmelse

Russiske medier meldte allerede tirsdag ettermiddag at presidenten skulle holde en TV-sendt tale om folkeavstemninger i russisk-okkuperte områder i Ukraina. Opprinnelig ble det meldt at talen skulle sendes klokka 19 tirsdag kveld.

Først like over klokka 21 meldte Putins tidligere rådgiver, Sergej Markov, at talen ble utsatt til onsdag.

Det at talen lot vente på seg fikk blant annet den britiske generalen Richard Shirreff til å spekulere på om det utspiller seg et kaos i kulissene i Moskva.

- Det ble kunngjort at talen skulle holdes klokka 20 lokal tid. Men nå nylig delte RT en Twitter-melding hvor de skriver at talen ikke skal holdes klokka 20 lokal tid likevel, sier Shirreff til Sky News og fortsetter:

- Dette forteller meg at det utspiller seg et visst kaos.

At talen lar vente på får den britiske generalen Richard Shirreff til å spekulere på om det utspiller seg et kaos i kulissene i Moskva.

Michelsen synes det er vanskelig å forstå Putins strategi.

- Det er vanskelig å helt forstå Putins intensjon, men som resten av vesten fordømmer jeg hans krig mot Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer