Tord Lien om strømkrisa:

- En perfekt storm

- Vi koster inn penger, sier NHO Trøndelag-direktør Tord Lien om norsk krafthandel i Europa. Han har klokkertro på at markedskreftene vil lose Norge mot lysere energitider - så lenge politisk uvilje ikke kommer i veien.

FRITT MARKED: - Å utvikle kraftsystemet basert på markedsmessige premisser er bra for alle - både staten og konsumenten, sier regiondirektør Tord Lien. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FRITT MARKED: - Å utvikle kraftsystemet basert på markedsmessige premisser er bra for alle - både staten og konsumenten, sier regiondirektør Tord Lien. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): - Det må gå an å si at det er ganske lønnsomt for Norge å være solidariske, sier regiondirektør Tord Lien i NHO Trøndelag til Dagbladet.

Lien var olje- og energiminister for Frp da Olje- og energidepartementet i 2014 ga Statnett konsesjon til å bygge de to siste av i alt 17 norske strømkabler til utlandet - til henholdsvis England og Tyskland.

I dag er det kun med NHO-hatten på at han uttaler seg om strømkrisa, understreker han.

- Vi skal være solidariske med Ukraina uansett. Det er vi alle tjent med, og det har vi også en moralsk forpliktelse til. Men å være en troverdig energipartner for Europa - moralsk forpliktelse eller ei - er noe vi har tjent godt på, sier han.

- Her sammenfaller rett og slett moralen og profitten?

- Ja, det vil jeg nesten si. Vi koster jo inn penger. Det tenker jeg at det må gå an å si. Energihandel i Europa, også i et normalår, er vanvittig lønnsomt for Norge, og en helt sentral del av norsk økonomi. Vi selger gass med et energinivå i størrelsesorden 120 000 vindmøller. Så mange vindmøller har vi ikke plass til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer