Ekstrem strømregning - må ta grep

Flere av landets kirkelige fellesråd har allerede gjort tiltak for å kunne opprettholde normal drift. Nå frykter flere av de konsekvensene dersom ikke regjeringen kommer på banen med støtte.

STENGT: Midtre Namdal kirkelige fellesråd har sett seg nødt til å stenge flere av sine kirker grunnet økte strømkostnader, forteller kirkeverge Magne Bergslid. Her foran Namsos kirke. Foto: Ole Morten Olufsen
STENGT: Midtre Namdal kirkelige fellesråd har sett seg nødt til å stenge flere av sine kirker grunnet økte strømkostnader, forteller kirkeverge Magne Bergslid. Her foran Namsos kirke. Foto: Ole Morten Olufsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): - Det er synd, og en ikke ønsket utvikling, at folk ikke kan ta farvel med sine kjære i de kirkene de hører til, og som den avdøde har ønsket, grunnet høye strømkostnader.

Det sier kirkeverge i Midtre Namdal kirkelige fellesråd, Magne Bergslid, til Dagbladet.

I desember 2021 fikk det kirkelige fellesrådet en strømregning på 57 562 kroner. I desember 2022 kom regningen på 293 677 kroner. En økning på over 400 prosent.

Nå har det kirkelige fellesrådet sett seg nødt til å sette i gang flere tiltak. Ett av disse er å stenge flere av kirkene.

- Jeg vil understreke at dette er en svært uheldig og vanskelig situasjon, da majoriteten av aktiviteten i vår virksomhet foregår i kirkene, sier han, og sier at de ikke tåler slike ekstreme ekstra kostnader videre.

Ordning som ikke treffer

I slutten av september i fjor presenterte Barne- og familiedepartementet en midlertidig strømstøtteordning til kirkene på 30 millioner kroner.

Den hjelper lite for kirkene i landets to nordligste strømregioner, N03 og N04, som ikke omfattes av denne ordningen.

- Når regjeringen utfordres på det, referer de til at kirkene er et kommunalt ansvar. Skal det bli en god og rettferdig løsning på dette, må staten stille opp, slik jeg ser det, sier Bergslid.

Dagbladet har vært i kontakt med barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp). På spørsmål om hvorfor strømstøtteordningen ikke traff de to nordligste strømområdene, svarer hun:

- Som strømstøtten til husholdningene, var ordningen for de områdene som har hatt høyest strømpriser i 2022, det vil si sør for Dovre og Sognefjorden. Pengene ble utbetalt i desember 2022. Pengene er nok ikke tilstrekkelig for alle, men var et kjærkomment bidrag. Det er verdt å huske at denne statlige tilskuddsordninga kommer i tillegg til den lovfesta finansieringsplikta kommunene har for de lokale kirkebygga, skriver hun i en e-post.

Les hele hennes svar nederst i saken.

Oversikt over Midtre Namdal kirkelige fellesråd sin strømkostnad i desember fra 2019-2022.
Oversikt over Midtre Namdal kirkelige fellesråd sin strømkostnad i desember fra 2019-2022. Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med flere kirkelige fellesråd i de to nordligste strømregionene, som forteller at de har gjort flere tiltak for å kutte sitt strømforbruk. Selv om ingen av de vi har snakket med nå vurderer å gjøre som Midtre Namdal, å stenge flere av deres kirker, sier flere at dette er en mulig konsekvens ved vedvarende høye strømpriser.

- Jeg tenker alle bør få tilgang på strømstøtteordningen når strømprisene stiger også andre steder i landet, slik at vi kan bruke kirkebyggene våre og ikke være nødt til å stenge dem. Det som kanskje er ekstra krevende i den sammenheng er begravelser, da det er noe som ikke kan planlegges og som rammer mennesker i en sårbar situasjon, sier Oddbjørn Eide, kirkeverge i Stjørdal kirkelige fellesråd.

Oddbjørn Eide, kirkeverge i Stjørdal kirkelige fellesråd. Foto: Trygve W. Jordheim, KA.
Oddbjørn Eide, kirkeverge i Stjørdal kirkelige fellesråd. Foto: Trygve W. Jordheim, KA. Vis mer

Midtre Namdal kirkelige fellesråd betjener og vedlikeholder 13 kirker og 16 gravplasser i kommunene Overhalla, Namsos og Flatanger. Stjørdal kirkelige fellesråd betjener fem kirker, tre kapeller og sju gravplasser i Stjørdal kommune.

Eide presiserer at de i lengre tid har vært skånet mot de verste strømprisene.

- I motsetning til fylkene sør i landet, har vi i Midt Norge vært heldige med lave strømpriser i lang tid, så vi skal selvsagt ikke klage. Men det er klart at vi merket de høye prisene nå i desember.

Namdalsavisa omtalte først situasjonen i Midtre Namdal.

Ber om strømstøtte

Tiltakene som Midtre Namdal kirkelige fellesråd nå har iverksatt, gjelder fram til palmesøndag (2. april).

I denne perioden vil 13 av 42 gudstjenester enten flyttes eller avlyses, samtlige gravferder i «gamle» Namsos kommune skjer i Namsos kirke (gravlegging fortsetter som før) og aktivitetene som ikke må gjennomføres i kirken vil som regel bli flyttet til andre lokaler.

Samtlige av deres kirker, med unntak av Namsos kirke, blir varmet opp automatisk før hver aktivitet, da de ikke brukes like hyppig, opplyser kirkevergen.

Bergslid understreker at dette er en svært uheldig og vanskelig situasjon for dem, men at de ikke hadde noe annet valg.

Nå ber han - i likhet med kirkevergen i Stjørdal kirkelige fellesråd - om at regjeringen kommer på banen med en strømstøtteordning som treffer kirkene. regjeringen om å komme på banen med en strømstøtte.

- Det bør etableres en nasjonal ordning med samme strømstøtte som husholdningene har og nå idretten har fått, der staten dekker 90 prosent av kostnadene over 70 ør kWh, sier Bergslid.

Dersom de vedvarende høye strømkostnadene vedvarer, kan det bli aktuelt med flere tiltak, varsler han.

- Jeg håper strømprisene normaliserer seg på et lavt nok nivå, slik at vi fra påsken kan ønske velkommen til alle planlagte aktiviteter i kirkene.

IKKE ØNSKELIG: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) sier det ikke er bra at kirker stenger på grunn av høye strømpriser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
IKKE ØNSKELIG: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) sier det ikke er bra at kirker stenger på grunn av høye strømpriser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Barne- og familieministeren sier regjeringa vil snu alle steiner for å lette byrden med høye strømpriser.

- Vil regjeringen legge opp til en forlenget/ny strømstøtteordning for kirkene? Hvordan vil i så fall denne se ut?

- Det ligger per i dag ikke konkrete planer om videreføring av ordninga, men jeg vil holde fram dialogen jeg har med kirkene om strømspørsmålet. Det er selvsagt ikke bra når kirker stenger på grunn av høye strømpriser, jeg vil selvsagt at kirker skal være åpne for sine innbyggere, svarer Toppe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer