NTNU:

Delte Equinor-data: - Sterkt kritikkverdig

Forsker ved kinesisk forsvarsinstitusjon fikk tilgang til konfidensielle Equinor-data fra norsk sokkel under norgesopphold gjennom NTNU-avtale. «Overhengende risiko» for datatyveri, frykter IKT-Norge.

KRITIKK: Dette er bilder fra en offisiell rekrutteringsvideo for det kinesiske universitetet National University of Defense Technology. Forskere fra NTNU har siden 2015 publisert 15 artikler i samarbeidet med dem, og dette skaper reaksjoner. Reporter: Johannes Fjeld og Maja Walberg Klev. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): - Dersom NTNU ikke har gjort en egen trussel- og sikkerhetsvurdering i denne saken, er det sterkt kritikkverdig, sier administrerende direktør Øyvind Husby i IKT-Norge til Dagbladet.

I sommer avslørte Dagbladet at forskere ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har publisert flere vitenskapelige artikler sammen med forskere ved kinesiske National University of Defense Technology (NUDT).

NUDT er direkte underlagt Den sentrale militærkommisjon i Kina, og USA mener universitetets supercomputere brukes i Kinas atomvåpenprogram.

Avsløringen vakte sterke reaksjoner fra flere eksperter.

Flere av artiklene er resultatet av forskning av og med NUDT-forskere som NTNU bekrefter at har oppholdt seg hos dem i Norge, enten som gjesteforsker eller doktorgradskandidat på utveksling.

I dag kan Dagbladet avsløre at en av dem fikk tilgang til konfidensielle Equinor-data - delt med NTNU under forutsetning av at de ikke publiseres eller deles videre med tredjeparter.

Foto: Øyvind Hagen / Equinor

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.