Dagbladet avslører:

Bygger maktbase via omstridt gruppe

Gjennom store protestsider på Facebook mobiliseres medlemmer til Trond Giskes Ap-lag. - Sosiale medier er den viktigste rekrutteringsarenaen til politisk arbeid, sier Giske.

MOBILISERER: Trond Giske har bygget opp Arbeiderpartiets største lokallag. Han var tidligere Ap-nestleder under Jonas Gahr Støre. Foto: Heiko Junge / NTB
MOBILISERER: Trond Giske har bygget opp Arbeiderpartiets største lokallag. Han var tidligere Ap-nestleder under Jonas Gahr Støre. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke noen tvil om at sosiale medier nå er den viktigste rekrutteringsarenaen til politisk arbeid, ved siden av at medlemmene verver dem de kjenner, sier Trond Giske til Dagbladet.

På store protestgrupper på Facebook mobiliseres det nå i hopetall for Trond Giskes Arbeiderpartilag. Mange skriver at de er blitt medlem eller oppfordrer hverandre til å bli det.

Det viser Dagbladets gjennomgang av de store foraene for Giske-støttespillere og også foraer for strømprotest.

Den tidligere Ap-nestlederen har i løpet av ett år bygget opp Arbeiderpartiets største partilag, Nidaros sosialdemokratisk forum.

Samtidig har det oppstått mye hets på støttesidene for Trond Giske på Facebook. Dagbladet omtalte mandag at både statsminister Jonas Gahr Støre og Ap-politiker Hadia Tajik hetses i «Støttegruppe for Trond Giske».

Viktig å gi folk muligheten

Trond Giske sier at han ikke har oppfordret noen til å verve for dem og at han og lokallaget ikke står bak disse foraene.

Dagbladets gjennomgang viser samtidig at de er svært velvillige:

Ett av Nidaros' styremedlemmer har vært inne på Facebook-siden «Giske-supportere og sosialdemokrater» og svart på hvordan man blir medlem.

Et annet styremedlem er også moderator i «Støttegruppe for Trond Giske». Dette skjedde før hun ble politisk aktiv, får Dagbladet opplyst. Gruppa har over 10 000 medlemmer, og gruppas administrator har jevnlig egne vervekampanjer inn i Giskes Ap-lag.

- En strategi om å verve har vi selvfølgelig, men vi har ikke bestemte Facebook-grupper eller steder som mål. Men jeg har selv ganske mange følgere på Facebook, og det er viktig å gi folk mulighet til å melde seg inn der de er, sier Giske.

Ble overrasket

Nidaros hadde 800 medlemmer i sommer og har vokst mer siden. De har ikke statistikk på hvordan disse er rekruttert.

Om hetsen i gruppene svarer Giske at hets og «trolling» er et forferdelig problem overalt på nettet.

- Også Dagbladet må stadig stenge kommentarfelt. Hets og personangrep er imot verdigrunnlaget vi har i Nidaros.

- Er dette en del av din vei tilbake til rikspolitikken?

- Jeg tok over et lokallag som hadde ni medlemmer. Jeg hadde ikke en forestilling om at det skulle bli så svært, det var veldig gledelig og overraskende, sier Giske til Dagbladet.

Motkraft

Han legger til at den enorme veksten til det høyrenasjonalistiske Sverigedemokraterna viser at slike fora som hans eget trengs.

- Jeg tror en av kildene til den veksten i Sverige er avmaktsfølelsen hos en god del folk. De føler at avstanden til dem som styrer, er for lang. Dermed blir også den viktigste motkrafta mot den typen strømninger, muligheten for deltakelse. Gjennom diskusjon blir ting ofte mer nyansert, sier Giske.

- Sosiale medier er jo også kjent for å være polariserende. Prøver du å dra fordeler av det?

- Nei, jeg er helt enig i at å engasjere seg i sosiale medier er polariserende. Vi vet at sinne særlig er det som genererer mest likes og deling. Men motgifta mot det er personlig deltakelse og å bli medlem i et parti, svarer Giske.

«Må ta over Ap»

Giskes lokallag har markert seg i energipolitiske saker.

Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» har 620 000 medlemmer, og «Kraftropet» har rundt 34 000. I begge gruppene verver folk hverandre aktivt inn i Giskes lokallag i kommentarfeltene:

«Hva om alle 600 000 gikk hen og meldte seg inn i Trond Giske sitt lokallag i Trondheim?»

«Meld dere inn i lokallaget til Giske. Nidaros sosialdemokratisk forum. Meget gode meninger om hvordan strøm burde reguleres.»

«Giske må ta over Ap.»

Dagbladet har vært i kontakt med administratorene i de store gruppene. Gruppeadministratorene i «Støttegruppe for Trond Giske» understreker at gruppa har nulltoleranse for bruk av skjellsord og at de systematisk sletter innlegg.

- Positivt for Ap

Giske var statsråd i flere regjeringer og Ap-nestleder, men trakk seg fra flere verv i 2018 og helt ut av politikken i 2020.

Han innrømmet og beklaget upassende oppførsel tilknyttet noen av varslene, men bestrider samtidig innholdet i flere andre varsler mot ham.

- Hvordan stiller Ap-ledelsen seg til lokallaget ditt?

- Jeg vil tro det er veldig positivt at vi noen steder har positiv vekst. Det er medlemmer som i neste omgang kan bli viktige for partiet, sier Giske til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer