Lukket møte:

Alarm i Ap-ledelsen:
Vil stoppe Giske

Ap-ledelsen river seg i håret over Trond Giskes eventyrlige framgang med Nidaros Ap. På forrige ukes sentralstyremøte var Nidaros-veksten tema og det ble framlagt en plan for hvordan Giske kan stoppes, ifølge Dagbladets kilder.

SPLITTER: Trond Giske leder Arbeiderpartiets største lokallag som vil gi ham stor innflytelse både i Trøndelag og nasjonalt. Det vil mange i Ap-ledelsen sette en stopper for, ifølge Dagbladets kilder. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SPLITTER: Trond Giske leder Arbeiderpartiets største lokallag som vil gi ham stor innflytelse både i Trøndelag og nasjonalt. Det vil mange i Ap-ledelsen sette en stopper for, ifølge Dagbladets kilder. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Bare dager etter at Trond Giske hadde stått på NRK «Debatten» og talt partiledelsen midt imot, var hans lokallag Nidaros' eventyrlige vekst tema på sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet.

Det får Dagbladet bekreftet fra kilder med kjennskap til hva som ble diskutert på møtet.

Arbeiderpartiets vedtektsutvalg er nå i innspurten av arbeidet med deres anbefaling til endring av vedtektene i partiet. Utvalgsleder Lubna Jaffery var derfor til stede på sentralstyremøtet og ga en rapport om utvalgets arbeid.

Utvalget har ennå ikke konkludert, og det gjenstår ett møte før de leverer sin innstilling til sentralstyret med frist 1. desember.

Dagbladets gjennomgang: Så mye makt gir Nidaros' vekst Giske

Giske-bekymring i sentralstyret

Dagbladet kan nå avsløre at stemningen på sentralstyret gikk i retning av at Nidaros' har blitt for dominerende i både Trondheim, Trøndelag og nasjonalt. Det går dermed mot at sentralstyret ønsker å begrense representasjonen til medlemmer som er medlem av lokallag der de ikke bor.

Det er en utbredt oppfatning i Ap-ledelsen at mange av Nidaros' 2000 medlemmer ikke bor i Trondheim og Trøndelag. Hvis medlemmene som bor utenbys ikke telles med når Nidaros skal få representasjon i Trondheim og Trøndelag, begrenser det Giskes innflytelse i hjembyen og hjemfylket.

Ifølge Dagbladets kilder var signalene fra sentralstyret at de ikke bare ønsker å strupe Nidaros' innflytelse når det gjelder Trondheim Ap, men også hvordan Nidaros gir Trøndelag økt representasjon på landsmøtet i Arbeiderpartiet.

Trøndelag Ap - som allerede er største delegasjon - ligger an til å få en vekst på 4-6 delegater allerede på vårens landsmøte takket være den økte kjøttvekta fra Giskes lokallag, ifølge Dagbladets beregninger.

Giske uinteressert i vedtekter

Trond Giske har understreket overfor Dagbladet at han fristiller alle delegater fra Nidaros og at han ikke ønsker å bruke den økte maktbasen til å tvinge gjennom vedtak.

Han er også veldig lite interessert i Arbeiderpartiets vedtekter.

- 250 000 Ap-velgere har satt seg på gjerdet, og jeg tror diskusjoner om vedtektsendringer er langt nede på lista over saker de bryr seg om. Arbeiderpartiet får ikke tilbake de 250 000 velgerne ved å diskutere vedtektsendringer. Det er politikken som betyr noe, sier Trond Giske til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer