Tiltalt NTNU-professor:

Aktoratet ber om halvannet års fengsel

En tidligere NTNU-professor bør dømmes til fengsel i ett og et halvt år for å ha invitert iranske gjesteforskere uten at det var klarert, mener aktoratet.

PROFESSOR TILTALT: Saken mot den tidligere NTNU-professoren går i Oslo tingrett denne uka. Foto: Terje Pedersen / NTB
PROFESSOR TILTALT: Saken mot den tidligere NTNU-professoren går i Oslo tingrett denne uka. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge Khrono ba statsadvokat Frederik G. Ranke onsdag om at ett år av fengselsdommen gjøres ubetinget. Det var Universitetsavisa som omtalte påstanden først.

Saken går for Oslo tingrett, og den avsluttes med forsvarets prosedyrer torsdag.

Ifølge tiltalen inviterte mannen fire gjesteforskere fra Iran og sørget for at de fikk tilgang til laboratorier hvor blant annet elektronmikroskopet SEM sto plassert. Dette kunne ifølge tiltalen tjene til å utvikle Irans militære evne.

- Tiltalte tok et bevisst valg da han åpnet dørene for gjesteforskerne, og det framstår som bevisst at han lot dem gå under radaren og holdt ledelsen ved instituttet utenfor. Først når det nærmet seg ankomst for de aktuelle forskerne, måtte han ta kontakt for å skaffe dem tilgang til kontorer og laboratorier, sa statsadvokaten i prosedyren.

Den tiltalte 49-årige tysk-iraneren nekter straffskyld.

- Jeg er ikke en religiøs person, jeg er for ytringsfrihet og likestilling. Jeg er imot regimet i Iran. Jeg vil ikke på noen som helst måte hjelpe det iranske atomprogrammet eller militæret. Siden 2002 har jeg kun besøkt Iran tre ganger, sa han i retten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer