Rådebank:

- Selvmordsstatistikken slo meg i magen

Det er viktig for meg å være åpen og bruke min stemme, sier manusforfatteren bak den populære TV-serien «Rådebank».

RÅDEBANK: Manusforfatteren av TV-serien Rådebank, Linn-Jeanethe Kyed, forteller historien bak den populære TV-serien. Foto: Privat
RÅDEBANK: Manusforfatteren av TV-serien Rådebank, Linn-Jeanethe Kyed, forteller historien bak den populære TV-serien. Foto: Privat Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): I flere år har Linn-Jeanethe Kyed skrevet manuset til en rekke kjente TV-serier og filmer. Filmer som Børning (2014) og Magnus (2016), og TV-serier som Heimebane (2018) og ikke minst storsuksessen Rådebank (2020-2021), har Kyed vært manusforfatter til.

Etter å ha lagt lokk over det hele i flere år, har 41-åringen fra bygda Ulefoss i Vestfold og Telemark åpnet seg om det som skjedde i 1997.

Hun var bare 16 år gammel da hun opplevde noe av det verste et barn kan oppleve. Å måtte følge en av sine aller nærmeste, hennes far, til sitt siste hvilested. Den 27. september i 1997 valgte faren å ta sitt eget liv.

- For meg er det viktig å være åpen og bruke min stemme, for å hjelpe saken fram i lyset.

Imponert

Lørdag den 10. september, på verdensdagen for selvmordsforebygging, holdt Kyed foredrag under organisasjonen LEVE (Landsforeningen for etterlatte ved selvmord) sin markering av dagen på Rockheim i Trondheim.

Der fortalte hun hvorfor hun ønsket å lage Rådebank og hvordan den populære TV-serien ble til.

En av mange som har latt seg imponere av serien, er styremedlem og ungdomskontakt i LEVE Sør-Trøndelag, Tore Hongshagen Kristoffersen (26).

- For meg som har mistet noen i selvmord, var den serien hun kom med midt i blinken for meg. Jeg satt og kjente meg igjen i følelsene serien tok opp, sier Kristoffersen til Dagbladet.

Tore Hongshagen Kristoffersen
Tore Hongshagen Kristoffersen Vis mer

Historien om Rådebank

Når produksjonen begynte å gjøre research av den unge mannen de skulle lage serien på, var det en ting Kyed bemerket seg.

- Da slo den selvmordsstatistikken meg rett i magen. Den viste at selvmord er den vanligste dødsårsaken blant unge menn i Norge.

Som etterlatt selv, følte Kyed seg litt flau over at hun på et tidligere tidspunkt ikke hadde visst om det statistikken viser. Hun spekulerte derfor i hvorfor hun tidligere verken hadde visst eller lest om dette tidligere.

- Det er litt av grunnen til at jeg mener man må rope høyere å få dette her kjent, for det er et såpass stort problem.

Med selvmordsstatistikkens tydelige tall foran seg, var produksjonen fast bestemt på hva de skulle vise.

- Vi skulle i veldig stor grad, spesielt gjennom den unge mannen, vise viktigheten av å snakke om følelser, og hvor galt det kan gå hvis man ikke tørr det. Det er bakgrunnen for hvorfor Rådebank ble som det ble, forteller Kyed.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer