Stikk til lokalbefolkningen:

- Da hadde ikke vi vært her

Kong Harald kom med et aldri så lite stikk til lokalbefolkningen under kongeparets besøk onsdag.

ELEKTRISK STEMNING: Kong Harald får salen til å le under slottsmiddagen for stortingsrepresentantene. Video: NRK Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): Mens Høyre var partiet som gjorde det klart best blant de med inntekt over 900 000 kroner, var Arbeiderpartiet partiet med høyest oppslutning blant de med inntekt under 300 000 kroner, ifølge tall fra velgerundersøkelsen til SSB.

Men hva hadde skjedd om folk i den lille helgelandskommunen Bindal i Nordland hadde fått bestemme? Hvordan hadde Norge sett ut da?

Vi kan jo spørre kong Harald.

- Av og til så kan det være bra å ikke få det helt som man vil. Hadde bindalingene fått det som de ville i 1905, ville i hvert fall ikke vi vært her i dag. Da stemte nemlig et overveldende flertall mot å få prins Carl - kong Haakon, til konge av Norge. Men vi lar det ligge nå. Resten er historie.

Det sa kong Harald, da han onsdag talte i Bindal i forbindelse med sitt besøk i helgelandskommunen, og siktet til folkeavstemningen om Norges framtidig styreform i 1905.

Det var Namdalsavisa som først omtalte talen.

Folkeavstemningen, som var den andre på bare tre måneder, ga prins Carl et klart flertall, med 259 563 stemmer for monarki, og 69 264 stemmer for republikk, ifølge kongehusets hjemmesider.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer